Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nesednout na lep při koupi bytu

Koupit byt můžete velmi výhodně, ale také nepěkně skočit developerům na špek. Jak se v široké nabídce orientovat a jak poznat výhodnou kupní cenu bytu?

Staří ptáčníci vařili velmi účinný lep ze jmelí. Pokud si ptáček sedl na vějičku namazanou takovým lepem, tak byl definitivně lapen. Novodobí developeři dnes také vaří velmi účinný lep, především ze slev.

Mnohdy však nejde o slevy skutečné, ale slevy fiktivní. Nejdříve se byty vysoce předraží, aby následně mohli developeři poskytnout vysoké slevy a lákat na ně potenciální zákazníky. I po takových slevách ale cena bytu zpravidla zůstává stále vysoce předražená. Při této klamavé taktice developeři, ale i jiní prodejci bytů, jako například realitní kanceláře, zneužívají nákupní chování kupujících, naučené při nákupech zboží denní potřeby, kde se kupující orientují hlavně podle výše slev. Někteří developeři jsou absolutními mistry v poskytování fiktivních slev. Po vánočních slevách nastupuje sleva velikonoční, tu pak střídá sleva letní, aby následovala sleva podzimní a celý cyklus se znovu opakoval.

Jak ale na tyto nekalé praktiky vyzrát?

Nejlepší a zároveň nejnáročnější způsob je pečlivé porovnání cen srovnatelných bytů, nabízených co možná největším počtem developerů. Pokud není čas porovnávat velké množství developerů, vyplatí se porovnat nabídku alespoň těch největších, kteří díky široké nabídce v mnoha lokalitách slouží jako výborná srovnávací základna. Při takovém porovnání často zjistíme, že cena bytů developera nabízejícího vysokou slevu je i po slevě mnohem vyšší, než cena srovnatelného bytu od jiného developera bez fiktivní slevy.

Vzorec pro výpočet výhodné ceny
Při porovnávání cen bytů se vyplatí využívat relativně jednoduchý nástroj pro ověření přiměřenosti ceny, který lze aplikovat na jakýkoli byt. Tento nástroj je založen na jednoduché aplikaci výnosové metody při odhadu ceny.

Před koupí bytu si zjistíme výši průměrného měsíčního nájmu uvažovaného bytu. Výše nájemného konkrétního bytu je dána velikostí, polohou, vybavením, orientací a řadou dalších faktorů. Výši nájemného nám poskytnou například realitní kanceláře, které se na pronájmy specializují. Je vhodné vycházet z údajů alespoň dvou. Případně se můžeme podívat na servery nabízející byty k pronájmu, jako např. bezrealitky.

Výpočet provádíme pouze z ceny čistého nájemného, do kterého nezahrnujeme cenu služeb. Odpovídající cena bytu by neměla být vyšší, než 20 ročních nájmů (tj. 240 měsíčních).

Uvedu jednoduchý příklad: Pokud kupujeme garsonku, jejíž měsíční nájem je v průměru 7 500 Kč, cena by neměla přesáhnout 1 800 000 Kč. Samozřejmě platí, že čím více je skutečná kupní cena pod touto cenovou hranicí, tím lépe. V žádném případě by ale kupní cena neměla být vyšší.

Kromě samotné ceny bytu je nutné velmi pečlivě zvažovat i řadu dalších faktorů. Mezi nejpodstatnější patří poloha bytového projektu, dostupnost potřebné infrastruktury, jako obchodů, škol, školek, lékařských zařízení a dalších služeb. Podstatným faktorem je i dopravní dostupnost z dané lokality do centra. Dobře umístěné lokality jsou dostupné k metru maximálně pár minut autobusem nebo tramvají.

Podstatná je také orientace bytu a výhled. Velmi podstatným kritériem je dále kvalita provedení a kvalita použitých materiálů. Pokud v těchto oblastech nejste odborníky, vyplatí se se zkušenými stavaři konzultovat a požádat je o technickou pomoc při přejímce bytu.

Jedním z nejpodstatnějších faktorů ovlivňujících kvalitu bytu je výběr kvalitního developera. Vyplatí se prověřit konkrétního developera na základě konkrétních referencí. Zjistit si, kolik projektů již zrealizoval, na tyto projekty se jet podívat a oslovit několik majitelů bytů v těchto projektech a zjistit, jaké zkušenosti s konkrétním developerem měli, zda se vyskytly vážnější reklamační závady a jaký byl přístup developera při uznávání a odstraňování závad.

Nákup bytu od zavedených velkých developerů, kteří jsou na trhu mnoho let, představuje podstatně menší riziko, než nákup bytu od začínajících nebo malých developerů.

Velice podstatným faktorem je i ekonomická stabilita konkrétního developera. Konkrétní údaje o stabilitě developerů jsou zjistitelné z objektivních žebříčků ekonomické stability, např. ČEKIA Stability Rating nebo CZECH STABLE TOP.

Autor: Evžen Korec | úterý 2.7.2013 9:27 | karma článku: 20,75 | přečteno: 2215x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.