Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obchod se smrtí ve jménu zisku

Dovolíme v České republice zprivatizovat obchod se smrtí volně žijících zvířat? Hrozí našim lesům stejný osud, jako postihl ty ve Velké Británii nebo Skandinávii?

Dovoluji si krátký komentář k hlavnímu tématu časopisu Ekonomu č. 16 s titulkem „Kdo postřílí divočáky“ (k přečtení online například zde http://ekonom.ihned.cz/c1-59710580-kdo-postrili-divocaky).

Bohužel musím konstatovat, že v článku citované osoby se vyjadřují způsobem, který navozuje dojem, že každé zvíře, které chce žrát, je třeba vyhubit. Přitom se jaksi vytrácí samotná podstata věci, a to, že největším nepřítelem všech živočišných druhů je sám člověk, který za dobu své existence zdevastoval životní prostředí, vyhubil nebo přivedl na pokraj vyhubení tisíce živočišných druhů a dokonce sám ohrožuje existenci vlastního druhu.

Poručíme větru, dešti!
Jakékoli dosavadní zásahy člověka do regulace jiných živočišných druhů se ukázaly jako tragické, když měly vedlejší účinky, které nikdo předtím nepředpokládal. Autor sám v článku vzpomíná opatření Marie Terezie, která měla za následek vyhubení vlků a medvědů. Vzpomenout můžeme i snahu o regulaci krys v Austrálii dovezením psa dingo, který sice reguloval krysí populaci, ale po přemnožení zcela zdevastoval také několik dalších užitečných živočišných druhů.

Živá příroda se vyvíjí v průběhu evoluce více než půl miliardy let, zatímco existence lidského druhu se datuje jen v řádu milionů let. V průběhu evoluce si příroda sama vytvořila vysoce sofistikované samoregulační mechanismy, regulující jak počet druhů, tak i množství jedinců daného druhu. Je třeba si uvědomit, že člověk přírodě nikdy poroučet nebude. Příroda si vždy sama najde svou vlastní cestu a jakékoli zásahy člověka končily a vždy budou končit jen tragicky. Tvrzení pana Stehlíka, že "rovnováhu v přírodě teď hlavně zajišťuje člověk", mi připomíná socialistickou rétoriku ve stylu "poručíme větru dešti".

Příroda se dlouhodobě regulovat nedá, a už vůbec ne ve jménu soukromého zisku. Intenzivní zemědělství provádějící výsadbu plodin na velkých lánech, které jsou na podzim sklizeny, je zásadně negativním zásahem do přírodních procesů, který likviduje nebo omezuje životní prostor řadě živočišných druhů. Ano, je to ekonomicky efektivní a krátkodobě to přináší maximalizaci zisků, ale to je tak vše. Obdobně intenzivní živočišná výroba, která ponižuje živé tvory na úroveň výrobních faktorů, způsobuje masivní týrání zvířat. Například tím, že slepice jsou po celý život chovány v klecích, kde se nemohou ani otočit, ani vyspat. Nebo zvířata, která jsou převážena na jatka i několik dní v nesnesitelných vedrech a bez vody. Znovu, i toto vše se děje jen ve jménu soukromého zisku.

Proto mě naprosto děsí citovaná úvaha, která by posílila vliv vlastníků a nájemců zemědělské půdy a v podstatě vytvořila soukromý sektor "byznysu se smrtí". Sám autor uvádí, že náruživí lovci ze Skandinávských zemí či z Velké Británie, kde obdobný model již řadu let funguje, dnes jezdí střílet divočáky k nám. Proč? Protože ve svých domovech již všechny tyto živočichy nemilosrdně vyhubili. A zcela jistě to pro někoho bylo velmi ziskové.

Nepodléhejme tlaku lobbistů!
Měli bychom si uvědomit, že živá zvířata mají stejná práva na život, jako lidé. A stejně tak, jako bychom asi netolerovali, aby peníze rozhodovaly o tom, komu se dostane zdravotní péče a komu nikoli, nemůžeme tolerovat ani vznik svobodného trhu s vražděním nevinných zvířat. EKOSPOL dlouhé roky sponzoruje občanská sdružení a aktivity zaměřené na ochranu přírody, které nás již stály řádově miliony korun. Nechci ani pomyslet, že by například dobře platící klient ze Skandinávie odstřelil v Boleticích zubra, kterého jsme tam pomáhali opět vysadit, a to jen proto, že odřel kůru z několika soukromých stromů. A už vůbec si nechci představit, že by z toho někdo měl mít ekonomický zisk.

Dejme prosím šanci přírodě, například tím, že pomůžeme návratu přirozeného predátora, třeba rysa, zpět do českých lesů. Určitě přinese více užitku než zapálení lovci z celé Evropy. A už vůbec nepodléhejme tlaku lobbistů, kteří jen chtějí zprivatizovat přírodu ve jménu vlastního zisku.

Autor: Evžen Korec | pátek 12.7.2013 13:26 | karma článku: 25,03 | přečteno: 1909x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 837x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 394x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.