Povinně dobrovolné družení aneb Proč nemám rád teambuilding?

5. 09. 2013 13:59:04
V dnešní době módní aktivity na utužování firemního kolektivu v mnoha ohledech připomínají doby dávno minulé. Jsou tzv. teambuildingy jen novodobou obdobou brigád socialistické práce?

K napsání tohoto článku mne inspiroval velký ohlas mého posledního blogu o open-space kancelářích. Rozhodl jsem se proto napsat i o další módní praktice řízení lidí, kterou u nás ve firmě zaručeně nenajdete – o povinném družení zaměstnanců, tzv. teambuildingu.

Improvizované hašení požáru, posádka auta ztracená kdesi v pustině, závody ve skákání v pytli – více či méně perverzních variant a scénářů pro utužení týmového ducha nabízejí specializované agentury přehršel. Zastánci teambuildingových akcí tvrdí, že společné mimopracovní aktivity zaměstnanců pomáhají zejména stmelit pracovní kolektiv a zlepšit komunikaci mezi zaměstnanci navzájem a mezi zaměstnanci a vedením. Týká se to především velkých korporací, i když v poslední době se teambuildingy stále častěji rozmáhají i v českých firmách.

Při procházení diskusních fór na internetu ale narazí člověk na překvapivě mnoho komentářů a reakcí, v nichž lidé tyto akce popisují jako svou noční můru a nutné zlo, kterému se podrobují z obavy o ztrátu zaměstnání nebo zamezení dalšího kariérního postupu. Firemní teambuildingy mají totiž takové zvláštní kouzlo – zpravidla jsou „dobrovolně“ povinné. Takže i když řada zaměstnanců nespatřuje žádnou přidanou hodnotu či osobní rozvoj v simulované hře na indiánský kmen ztracený v poušti, nakonec se – ač neradi – raději zúčastní.

Tabulky slečen z HR oddělení jsou totiž neúprosné a pokud někdo není dostatečně cool a nevykazuje patřičného týmového ducha, jednoduše nemůže stoupat po kariérním žebříčku. Znáte to: „Nikoho nenutíme, rozhodně to není povinné a nikdo ti za to hlavu neutrhne, ale přeci jen – bylo by dobré, aby ses zúčastnil. Navíc už je to vše zaplacené a objednané.“

Odměnou za přemáhání zpravidla bývá večerní završení v podobě společného bowlingu a hromady sponzorovaného alkoholu.

Individualita a soukromí vs. „umění zařadit se“
Za svůj život jsem se setkal s opravdu hodně zaměstnanci. A ze zkušenosti vím, že opravdu schopní a sebevědomí odborníci, kteří mají vlastní motivaci posouvat věci kupředu, jsou většinou sólisté. Silné individuality se často vyznačují tím, že se nerady zapojují do povinných kolektivních aktivit. Nebo ještě lépe – obecně se nepotřebují zařazovat do žádného „vyššího“ celku, nepotřebují být členem nějaké skupiny. Naopak – pro mnoho z nich je myšlenka „zařadit se do stáda“ dokonce odpudivá.

Nedovedu si představit, že by takoví lidé měli část této své individuality potlačovat a jen kvůli tomu, že to shora někdo nařídil, se povinně oblékat do směšných kostýmů a soutěžit v nesmyslných disciplínách. Stejně tak nechápu, proč by měli tito lidé po večerech popíjet s kolegou, s nímž si v lepším případě nemají co říct (a v horším je mezi nimi znatelná averze). Zaměstnáváme přeci svobodné, dospělé a svéprávné lidi a úroveň osobního kontaktu s kolegy bychom měli nechat plně na uvážení každého z nich.

Mimochodem je zajímavé, že vrcholní šéfové se podobných akcí zpravidla nezúčastňují, maximálně v konkrétní čas přijedou, řeknou pár hezkých slov a symbolicky odstartují patřičnou soutěžní disciplínu. Ale skákat v pytli nebo běžet s vajíčkem na lžíci je obvykle neuvidíte. Zřejmě už jsou dostatečně osobně rozvinutí a na rozdíl od ostatních zaměstnanců jim daná aktivita již nic prospěšného nepřinese...

Domnívám se tedy, že více než osobní rozvoj zaměstnanců a zlepšení komunikace stojí za teambuildingovými akcemi úplně jiné motivy: především oddělit poslušné a přizpůsobivé od těch, kteří by si snad dovolili vyčnívat, a také utratit (v horším případě doslova podojit) štědrou část firemního rozpočtu určenou na rozvoj „lidských zdrojů.“

Komu se hodí teambuilding?
Teambuilding je pro mnohé zaměstnance určitě zajímavou možností, jak vyzkoušet širokou škálu alkoholických nápojů na účet firmy. Pro někoho je teambuilding i ojedinělou šancí, jak vyzkoušet kvality té přitažlivé kolegyně z třetího patra, se kterou se jinak v podstatě nepotká. A určitě jsou teambuildingové akce pro jejich organizátory vítanou cestou k firemním penězům, které lze náležitě odklonit nebo utratit za nesmysly od spřátelených dodavatelů.

Pro mnoho velmi inteligentních a výkonných zaměstnanců, kteří mají dostatek vlastních přátel i možností, jak smysluplně trávit svůj volný čas, případně mají ten hendikep, že jsou prostě jen introvertního charakteru, ale představují firemní akce na utužování kolektivu nefalšované psychické trauma a povinnost se dlouhodobě přetvařovat. Trávit čas s lidmi, s nimiž si za normálních okolností nemají co říct.

Předtím, než začnou manažeři o pořádání teambuildingu ve své společnosti vůbec uvažovat, měli by se nad tím alespoň krátce zamyslet a zkusit si odpovědět na otázku, kolik lidí z jejich týmu akci skutečně ocení a kolik se jich zúčastní jen z povinnosti.

Osobně si myslím, že nějakým podobným návrhem na strávení víkendu třeba lovem imaginárního mamuta bych své zaměstnance spíše urazil. Ale o tom to přesně je – buď chcete zaměstnávat výrazné individuality a odborníky, kteří chtějí vynikat a být nejlepší v tom, co dělají, a sami hledají cesty jak toho dosáhnout. Nebo dáte přednost stádu poslušných a průměrných, kteří udělají přesně a do puntíku to, co jim řeknete a večer je najdete přesně tam, kam jste je ráno postavili. A na zmíněný lov mamuta pojedou všichni, někteří možná i rádi.

Jenže se stále nemůžu zbavit dojmu, že špičková firma by měla stát hlavně na špičkových lidech a silných individualitách. Takže my v Ekospolu rozhodně žádný lov mamuta neplánujeme.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 5.9.2013 13:59 | karma článku: 47.21 | přečteno: 24357x

Další články blogera

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 366 | Diskuse

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 499 | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1346 | Diskuse

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 21.46 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 795 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 209 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 165 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 237 | Diskuse
VIP
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4200

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...