Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Regulace realitního trhu? Pokud ano, tak prosím kvalitní!

Zabrání chystaná regulace realitního trhu podvodům nejrůznějších šmelinářů a parazitů, nebo půjde o bezzubý předpis v duchu hesla „papír pro papír“?

Česká republika je vedle Španělska a Rumunska poslední zemí v Evropské unii, kde ještě neexistují vůbec žádná pravidla regulující realitní trh. Tato věta zazněla v reportáži České televize zveřejněné v minulém týdnu v hlavní zpravodajské relaci (celá zpráva zde). Ministerstvo pro místní rozvoj prý v těchto dnech usilovně pracuje na novém zákoně, který by měl podnikání realitních kanceláří upravit.

Realitní kanceláře – zloději a paraziti?
Jen za poslední rok jsem zaregistroval několik docela zajímavých – a bohužel negativních – zpráv týkajících se podnikání některých realitek. Podle jedné z nich zmizel s penězi klientů smluvní advokát realitní kanceláře, kterému svěřovali své peníze do advokátní úschovy, podle jiné obírala klienty o zálohy přímo jednatelka dotyčné realitky. V citované zprávě České televize zase přišli o své peníze klienti, kteří poslali kupní cenu realitní kanceláři, ale ta zkrachovala dříve, než je stihla poslat prodávajícímu.

Nezasvěcenému pozorovateli se tak logicky musí zdát, že český trh s nemovitostmi je doslova rájem pro nejrůznější podvodníky a parazity. Což jistě není pravda. Na druhé straně se tomu, že právě realitní trh tyto existence přitahuje, není co divit. V žádném jiném oboru lidské činnosti, v němž se točí tak velké peníze, totiž nelze podnikat jen na základě ohlášení, bez jakékoli odborné způsobilosti či kapitálového zajištění.

Pochybné praktiky se přitom netýkají pouze realitních kanceláří, ale i developerských firem. Již dříve jsem v jednom ze svých blogů psal o developerovi, který klientům prodal nové byty bez pozemku, na němž bytový dům stojí.  Pozemek pak koupil spekulant, několikanásobně jej předražil a teď obyvatele bytů vydírá, že si od něj pozemek buď odkoupí, nebo jim nechá byty zbořit.

Řečeno na rovinu – na realitním trhu se za ta dlouhá desetiletí hospodářského růstu usadily i firmy a podnikavci, kteří tam nemají co dělat. Vidina snadno vydělaných peněz za pár hodin „práce“, která zpravidla spočívala jen v odemčení a předvedení bytu zájemci a vyinkasování provize, přesně takovéto typy přitahovala. A i když nyní probíhá na trhu díky hospodářské recesi jakýsi „samočistící“ mechanismus, stále těch podnikavců a šmelinářů ještě dost zbývá.

Což je mimo jiné hlavním důvodem, proč třeba moje společnost s žádnou realitní kanceláří při prodeji bytů nespolupracuje a ještě dlouho spolupracovat nebude. Jednoduše proto, že si zakládáme na seriózním přístupu, odborných znalostech a kvalitních službách klientům, jejichž dodržování mi realitní kanceláře „zaměstnávající“ na živnostenské listy kdekoho prostě nedokáží garantovat.

Prosím hlavně kvalitně!
Podle dosud známých zpráv by nový zákon regulující podnikání realitních kanceláří z dílny ministerstva pro místní rozvoj měl stát na třech hlavních pilířích:

  1. Dva účty pro realitní kanceláře – jeden pro peníze od zákazníků (nepodléhá exekuci), druhý pak pro svoji osobní potřebu. To by mělo zabránit situacím, kdy klienti pošlou realitní kanceláři peníze a ta je nevyplatí prodávajícímu, protože mezitím zkrachuje.
  2. Písemná smlouva mezi klientem a realitní kanceláří o zprostředkování. To by měl být úplný základ a je s podivem, že je značná část klientů i v dnešní době ještě ochotna riskovat bez smlouvy.
  3. Pojištění realitky pro případ škody. Opět něco, co se zkušeným odborníkům musí jevit jako samozřejmost.

I když si osobně dovedu představit ještě několik dalších bodů, které by měly podnikání realitek upravit, i s těmito třemi se plně ztotožňuji. Alespoň poslouží jako prvotní základ kultivace českého realitního trhu.

A ministerstvu pro místní rozvoj držím v přípravě nového zákona palce, protože efektivní, odborně prodiskutované a srozumitelně formulované regulaci realitního trhu rozhodně fandím. Současná džungle bez pravidel, která na realitním trhu panuje, totiž kazí dobré jméno i poctivým a seriózním firmám a makléřům.

Ale znovu opakuji, jen za předpokladu, že půjde o zákon srozumitelný, jednoznačný a vymahatelný, který zabrání podvodům a zpronevěrám realitních zlodějů. Tedy, že nepůjde jen o bezzubý cár papíru. A že nebude stejně „kvalitní“, jako např. zákon zabývající se výpočtem roční průměrné sazby nákladů (RPSN) u úvěrů, v němž jeden devatenáctiletý maturant, shodou okolností můj syn, našel poměrně zásadní chybu.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 31.10.2013 12:02 | karma článku: 12,59 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,26 | Přečteno: 836x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 394x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 529x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.