Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete levnější volání? Toaletní praktiky oligopolních dodavatelů

O obchodní morálce těch, kteří o zákazníky dlouho bojovat nemuseli aneb „Staňte se naším novým zákazníkem a my vám slibujeme, že si s vámi první rok pozadí nevytřeme! Na rozdíl od našich dlouhodobých klientů.“

Jsem si jistý, že alespoň jednu neblahou zkušenost s přejednáváním cenových podmínek u mobilních operátorů, dodavatelů energií a dalších oligopolních společností má téměř každý. Dlouhé roky plnily (a stále ještě bohužel plní) české domácnosti a firmy pasivně a ochotně úlohu dojných krav. Zejména v segmentech, kde existují tak obrovské bariéry vstupu do odvětví, že v nich mohou podnikat pouze velké a kapitálově silné společnosti, nebo je podnikání v daném odvětví přímo podmíněno vlastnictvím např. rozvodné sítě.

Protože takové firmy se nemusejí prát o zákazníky na volném trhu, záleží jim na spokojenosti jejich klientů mnohem méně, než firmám, které se každý den perou s dravou konkurencí. Takový trh pak mnohem snadněji tenduje k více či méně skrytým kartelovým dohodám. Před zneužíváním tržního postavení proto mají zákazníky chránit regulační orgány, například ČTÚ (Český telekomunikační úřad) nebo ERÚ (Energetický regulační úřad).

Tarifová „revoluce“
Jistě si vzpomínáte, jak počátkem loňského roku jeden z telefonních operátorů spustil doslova revoluci, když nabídl tzv. neomezené tarify. Netrvalo to ani měsíc, a s ještě levnějšími neomezenými tarify vyrukovali i jeho dva hlavní konkurenti. Otázku, proč museli dlouhá desetiletí firmy i jednotlivci platit několik tisíc až desítek tisíc měsíčně za to, co jde najednou doslova ze dne na den pořídit za 750 korun měsíčně, si tehdy kladl každý. Stejně jako logickou navazující otázku, proč s tím dlouhé roky ČTÚ nic nedělal, když jeho hlavním smyslem je ochrana zákazníků.

To, že tu měli telefonní operátoři několik let výstavní „rejžo“, vědí dnes všichni. Stejně jako to, že i současné „neomezené“ tarify jsou v porovnání se západní Evropou jaksi stále dost drahé.

Raději se dohodneme
Proč tomu tak je? Problém chování oligopolních dodavatelů je v myšlení. Namísto toho, aby tyto firmy přijaly konkurenci jako motor vlastního zlepšování a snažili se zákazníkům poskytnout kvalitnější služby za lepší cenu, raději se snaží využít svého tržního postavení a vysokých zisků k zakonzervování stávajícího stavu stůj co stůj.

Jistě si vzpomenete, jak musela být v loňském roce opakována aukce kmitočtů pro nové operátory. Proč? Staří známí hráči se dohodli, že když už nemohou nové kmitočty sami nebo formou nastrčených firem skoupit, cenu alespoň vyženou absurdně vysoko.

Chcete jiný příklad? Podívejte se na poslední účet za elektřinu, kolik že to odvádíte na tzv. obnovitelné zdroje energie? A čí myslíte, že je to práce? Sice je to jiné odvětví než telekomunikace, ale styl myšlení tady byl úplně stejný. Oligopolní dodavatelé se prostě snaží udržovat nepřirozený, ale velice ziskový „status quo“ co nejdéle, a snaží se všemi prostředky zabránit jakýmkoli postupným změnám k lepšímu, které by jejich ziskovost ohrožovaly.

Letos si s vámi pozadí nevytřeme!
Přesně ve stejném duchu se pak nese i chování těchto společností ke klientům. Třeba zrovna mobilní operátoři bývají často chváleni, že mají výstavní, řemeslně čistě zvládnuté a vtipné reklamy. Bohužel, má každoroční komunikace s nimi – ať už jako fyzické osoby nebo jménem mé firmy – už zdaleka tak vtipná není. Totéž platí u dodavatelů elektřiny.

Každý rok před prodloužením smlouvy se totiž podíváme, jaké podmínky máme a jaké by se asi daly vyjednat vzhledem k tomu, jaké aktuálně nabízejí tyto firmy svým novým zákazníkům. Téměř vždy jsme na tom hůře. Snažíme se proto klasicky vyjednávat, že coby dlouholetý klient s perfektní platební historií si snad zasloužíme naopak lepší podmínky, než noví zákazníci. Zatím se nám to ale takto „napoprvé“ nikdy nepovedlo, v nejlepším případě se dostaneme zhruba na úroveň nabídky pro nové klienty.

Takže smlouvu každý rok vypovíme. A pak se teprve začnou dít věci! Najednou to jde a dodavatelé se předhánějí ve výhodných nabídkách. S těžko pochopitelným odůvodněním, „že nyní to již řeší jiné oddělení“, a proto prý výhodnější cenu najednou poskytnout mohou. Tragikomické je, že možné zrušení smlouvy vždy avizujeme již od samého začátku vyjednávání a popravdě řečeno, dělat totéž již několikátý rok za sebou je trochu unavující. Bohužel ale naprosto nutné – dokud smlouvu skutečně nevypovíte a budete jen hrozit v domnění, že slušní a rozumní lidé na druhé straně se budou chtít dohodnout, nikdo se s vámi naopak bavit nebude. 

Ale to je asi právě jejich záměrem. Chtějí své klienty prostě utahat. Namísto hesla „vše pro klienta“ se řídí heslem „kliente snaž se, ať si slevu zasloužíš.“ Těžko pak věřit reklamním sloganům ve stylu „Letos na naše klienty myslíme“. Daleko více by se k té reklamně hodil slogan „Letos si s našimi klienty pozadí nevytřeme!“ Ovšem jen v případě, že půjde o klienty nové, nebo právě končící. S těmi věrnými, kteří si nestěžují a nejsou dostatečně důrazní, to totiž naopak děláme každý rok!

Zkrátka, telefonními operátory počínaje, přes dodavatele elektrické energie a plynu pokračujíce a třeba bankami s jejich absurdními poplatky konče, velké a mocné korporace stále sázejí na to, že si necháme vše líbit. Že jsme příliš líní a pohodlní na to, abychom se vzepřeli. Pokud se dostatečně dlouho budeme ozývat, možná nám zalepí ústa nějakou tou slevou nebo výhodou, která za necelý rok už opět nebude tak výhodná. Pokud chceme opravdu adekvátní podmínky, musíme bohužel stále používat bič ukončení smlouvy.

Styl svého myšlení ale tyto korporace jen tak nezmění. Pořád se jim totiž vyplácí. To se může změnit až tehdy, kdy styl svého myšlení změní i většina obyvatel a nebude se dobrovolně pasovat do role papírové hygienické pomůcky.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 16.1.2014 11:36 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1667x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,26 | Přečteno: 836x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 393x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 528x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.