Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo onanuje, není úspěšný

Nemíním nyní rozebírat onanii z hlediska biologického, na to jsou jistě povolanější experti. To, čemu říkám „onanie“ v přeneseném smyslu slova, je něco jiného. Zvláště příhodné je pro ni korporátní prostředí. 

Ukázkovou korporátní „onanií“ je třeba teambuilding. Tmelení pracovního kolektivu se při výjezdu do přírody zpravidla zvrhává v alkoholový rauš. Výše postavení – jinak samozřejmě řádní otcové od rodin – se v něm ocitají v ráži a „onanují“ před sličnými kolegyněmi nižší korporátní hodnosti. Od nich totiž nyní předpokládají i asistenci sexuálního rázu.

Jakmile se vrátí do města, „onanuje“ výše postavený zpoza skel svého kanclu. Všichni ostatní (včetně oné sličné kolegyně, co mu nakonec nedala, pročež je třeba ji vymyslet perné chvilky) bzučí ve svých překližkových úlech. Ne tak management. Ten, který open-space typ kanceláře prosadil. Skla vlastní kanceláře dodávají privilegovaný pocit moci nad bzučícím hejnem. Už zbývá jen „vyonanovat“ další nesmyslnou vnitrofiremní směrnici, která by včelkám ještě zřetelněji ukázala, kdo je tady pánem (čili realizovat vendetu za teambuildingové sexuální fiasko). Open-space je prostě onanií zrovna tak jako teambuilding.

A jako včely sdílí svůj žlutočerný pruhovaný stejnokroj, tak i pracovníci správné korporace musí být jednotně ošaceni. Dress-code je jen další „onanií“. Junior se, chudák, potí v povinné kravatě ve své překližkové kóji. Zato řídící senior si vychutnává dražší, lepší a méně poruchovou klimatizaci. Za její instalaci – speciálně ve svém kanclu – ostatně shrábl od dodavatele takovou provizi, že už samo pomyšlení na ni je v letních parnech příjemně konejšivé a chladivé.    

A mohli bychom jistě vymyslet další příklady korporátní „onanie“, nejen teambuilding, open-space a dress-code. Všem jim je vlastní nejen určitá trapnost, ukájení frustrací či prachsprostá zlomyslnost, nýbrž i neefektivita.

Napadlo mě to nedávno, když naše společnost získala „developerského Oscara“. EKOSPOL byl totiž loni mediálně zřetelně nejcitovanějším developerem. Nechci si tady honit triko, pardon, „onanovat“, nad tím, jak jsme dobří. Klíčová je pro nás ostatně přízeň samotných klientů. Jde mi jen o krátké zamyšlení. Domnívám se totiž, že jsme tohoto „Oscara“ získali právě proto, že se u nás korporátně „neonanuje“.

Vezměte se takovou tiskovou zprávu. V korporaci má řídící senior nejen fajnovou klimošku a sólo kancl, ale pod sebou i hejno včeliček, které zajišťuje takzvanou vnější komunikaci. Vlastní oddělení vnější komunikace je ještě dále hierarchizováno. To aby mohly větší včelky „onanovat“ před menšími. Tohle hejno není zrovna medonosné, ale čas od času nějakou tu tiskovku přece jenom vypotí. Načež ji čeká – tu zprávu – schvalovací proces čili pověstné „kolečko“. Korporátní „kolečko“ je jen další z „onanií“. Jednu tiskovou zprávu tak čtou třeba i desítky očí. Spíše však, než aby to zprávu optimalizovalo, nastává jistý chaos. V rámci „kolečka“, schvalovacího procesu, totiž mnohdy nejde o celkovou efektivitu práce či o dosažení optimálního výsledku, ale o vyřizování účtů a prosazování dílčích zájmů. Psala tiskovku ta, co mu nedala na teambuildingovém výjezdu? Bez vrácení k přepracování prostě projít nemůže, i kdyby byla napsaná sebelépe!

Korporátní „kolečko“ zabíjí efektivitu stejně jako jakákoli jiná „onanie“. U nás ve firmě žádná taková zdlouhavá „kolečka“ nevedeme. Stejně tak nevedeme teambuilding, open-space ani dress-code. S médii komunikujeme rychle, bez prodlení způsobeném nesmyslnou „onanií“. Myslím, že to je vedle tržní váhy, kterou nesporně máme, další zásadní důvod, proč jsme tak hojně citovaní. Jde to i bez „onanie“. A lépe.

Za přízeň děkujeme. Vážíme si jí.   

 

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 20.3.2014 8:05 | karma článku: 20,93 | přečteno: 2158x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 839x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 396x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.