Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tropí si z nás dobrý den? Jídlo zdražuje, ale inflace je prý nulová

Nevím jak vy, ale poslední dobou mívám stále častěji pocit, že si ze mě centrální bankéři, statistici a jiní „teoretici života“ tropí dobrý den. Naposledy včera. Statistický úřad se vytasil s novinou, že spotřebitelské ceny  v dubnu vzrostly v porovnání s dubnem loňským pouze o 0,1 procenta. Jinými slovy, vlastně se vůbec nezměnily!

Podle těchto „teoretiků života“ tak žijeme v zemi, kde jsou ceny stojaté jak voda v močálu za parna a bezvětří. Stačí se však přenést z „teorie“ do „praxe“, třeba navštívit obyčejnou samoobsluhu, abychom zjistili, že realita je poněkud jiná, než jak praví statistika. Pro řadové občany, kteří nakupují den co den, to ostatně nebude ani nic nového. Jogurty byly loni v dubnu levnější o pětinu – za pouhý rok totiž k dnešnímu dni podražily o více než dvacet procent! Mléko za rok zdražilo o bezmála čtrnáct procent, sýry o více než dvanáct, máslo skoro o deset a brambory zase o více než sedm procent. Významně zdražilo také maso nebo ovoce.

 

Samozřejmě, že některé jiné statky zase zlevnily, a to i výrazně, třeba mobilní telefony nebo domácí spotřebiče. Takže statisticky to nakonec, „v průměru“, dává opravdu tu nulu – nulový růst cenové hladiny, nulovou inflaci. Jenže tahle statistika je ošemetná. Běžný důchodce nebo rodina s dětmi, která má hluboko do kapsy, si mnohem spíše mohou dovolit odepřít nový mobil nebo další spotřebič než mléko, máslo, maso, brambory či ovoce!

 

Kdyby ale šlo jen o ošemetnou statistiku a ošemetné průměry, co zůstanou jednou pro vždy na papíře... Bohužel ne. Ze statistického úřadu totiž čísla putují do centrální banky. Tam se k nim dostává zase jiná sorta „teoretiků života“, centrální bankéři s výrazně nadprůměrnými platy. Nehodlám tady rozehrávat strunu závisti. Nepochybuji, že centrální bankéři jsou vzdělaní lidé a že museli v životě něco dokázat, aby se ocitli tam, kde jsou. Myslím si však, že kvůli vysoce nadprůměrným příjmům se pohybují v určitém mikrosvětě a ztrácejí kontakt s těmi, co berou jen průměrné, či dokonce podprůměrné příjmy.  Bankéři nerozumí strastem chudších. Nerozumí tomu, že to, co dají třeba na spropitném za večeři v luxusní restauraci, může být pro jiného týdenní rozpočet na nezbytné potraviny.

 

Když pak slyším skuhrání centrálních bankéřů, jak je zlé, že u nás ceny nerostou, napadá mě, že každý z nich by měl povinně absolvovat naučný několikadenní exkurs do domácnosti s podprůměrným příjmem. Tam by si buď takové skuhrání zcela odpustili, nebo by je stesk nad nízkou inflací rychle přešel.

 

A třeba by si pak odpustili i to, co provedli loni v listopadu, když právě z obav z nízké inflace oslabením koruny skokově zdražili vše z dovozu, včetně potravin.

 

Jak vidno dnes, tato intervence stále moc nezabírá. Jestliže jejím cílem bylo zvýšit tempo inflace, přičemž tohle tempo má nyní hodnotu 0,1 procenta, zjevně je něco špatně. Domnívám se, že za tím, co je špatně, bychom opět měli hledat ztrátu kontaktu bankéřů s realitou. Mysleli si totiž zřejmě, že Češi si běžně „syslí“ v matraci desetitisíce, ba statisíce, a že když způsobí zdražení, lidé se v úleku z něj rychle vydají do obchodů, kde své nasyslené penízky roztočí – a s tím konečně roztočí i kola ekonomiky.

 

Jenže chyba lávky! Ano, lidé z mikrosvěta typického centrálního bankéře asi vskutku disponují mohutnými úsporami. Avšak běžný občan, jak vidno, nikoli. Kdyby tento občan opravdu měl z čeho utrácet, už by tak přece učinil, začal by kupovat i ony nové spotřebiče a mobilní telefony a cenová hladina by vzrostla obecně (nikoli jen ta týkající se potravin). Inflace by prostě byla výrazně vyšší než nulová. A centrální bankéři by snad se svým skuhráním konečně dali pokoj. A netropili si z nás dobrý den.

 

Nezapomínejme totiž, že nejmoudřejší hlavy dějin pravily, že „věří jen takové statistice, kterou si samy zfalšují“ nebo že „pokud mučíme statistická data dostatečně dlouho, vždy se nakonec doznají“. Berme tedy s rezervou statistiku, ale rozhodně ne strádání a drahotu, jež dopadá na mnohé kolem nás! 

Autor: Evžen Korec | středa 14.5.2014 12:19 | karma článku: 39,94 | přečteno: 3722x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.