Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliony Němců zabředají do děsivé chudoby. Nás to čeká také!

Běda mužům, kterým žena vládne. Tak nějak to Alois Jirásek psal ve Starých pověstech českých. Trochu bych to parafrázoval – na dnešní dobu podobně politicky nekorektně –, a to takto: „běda ekonomice, které zelená vládne“. Mám tím pochopitelně na mysli zelenou ideologii. Snad nejvíce ji momentálně podléhá náš západní soused, Německo. I když pochopitelně ani nám se zelené blouznění nevyhýbá. Nerozumím pořád ještě tomu, proč si mnozí lidé pod pojmem „zelení“ stále představují zvířátka, stromečky, čisté ovzduší či hluboké horské hvozdy. Sám mám přírodu moc rád, vybudoval jsem dokonce svoji soukromou zoo, ale pod pojmem „zelení“ vidím jen a pouze organizovanou nátlakovou a lobbistickou skupinu lidí a organizací, kvůli níž v důsledku všichni rapidně chudneme. A chudnout budeme!

Vezměme se třeba to sousední Německo. Nedávno tamní vláda vydala statistiku, podle níž žije 6,9 milionu domácností v takzvané energetické chudobě. To znamená, že více než deset procent svých příjmů vydávají na energie. Takováto chudoba je děsivá, neboť je nevynucená; jde o výsledek proradného zeleného lobbingu. Drahá energie je totiž v Německu do značné míry jen důsledkem příplatku za obnovitelné zdroje. V reálném vyjádření stouply mezi lety 2000 a 2013 ceny elektřiny pro německé domácnosti o neuvěřitelných osmdesát procent! Navíc jsou tyhle dotace vlastně k ničemu. Třeba energie ze solárních zdrojů tvoří v Německu pouze 0,7 procenta primární energetické spotřeby. Podle jedné studie, kterou zveřejnil Der Spiegel, oddálí tyto dotované solární panely příchod globálního oteplení o směšných 37 hodin. Přesto se Německo zavázalo je v příštích dvaceti letech dotovat sumou sta miliard eur. A zatímco v Německu kvůli tomu elektřina dramaticky zdražuje, v takových Spojených státech klesá. A o tom, že by se Německo stávalo mocností zelené energie, jakou jsou třeba skandinávské státy (které ovšem mají mnohem příhodnější geografické či klimatické podmínky pro produkci zelené energie), také rozhodně nemůže být řeč. Emise oxidu uhličitého v Německu od roku 2011 dokonce vzrostly, neboť se země rozhodla rozejít se s jadernou energií (a ta zelená prostě není dostatečně spolehlivá). Podle aktuálních čísel Eurostatu v Německu činil podíl energie z obnovitelných zdrojů v roce 2012 pouze 12,4 procenta veškeré spotřebované energie (pro srovnání, v ČR to bylo 11,2 procenta).

Výsledkem toho všeho však není jen to, že obyčejní Němci musí počítat s drasticky zdraženou elektřinou, za niž jim není odměnou ani čistší ovzduší. Musí počítat i se ztrátou konkurenceschopnosti své ekonomiky, které se zatím jakžtakž daří, ale která se jednou začne v důsledku zeleného blouznění potýkat s rostoucí nezaměstnaností. Zatímco totiž náklady průmyslové výroby vzrostly v Německu od roku 2007 o šedesát procent, v USA a v Číně jen zhruba o deset procent. Zavedené německé firmy jako třeba agrochemický koncern BASF už proto vážně uvažují, že do budoucna budou investovat (a tedy i zaměstnávat) primárně mimo Evropu. Přidejme k tomu fakt, že podle studie Copenhagen Consensus Center přijde z každého eura na obnovitelné zdroje 97 centů vniveč a uvědomíme si, že Evropa v čele s Německem páchá ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu. Ve jménu všech těch zvířátek, stromečků, čistého ovzduší a horských hvozdů, jimž však tato sebevražda vůbec nepomůže a nepomáhá, právě naopak!

V České republice naštěstí míra zeleného blouznění nedosahuje německých parametrů, ale i naše ekonomika je vážně zasažena. Už jen proto, že Německo je náš nejdůležitější obchodní partner a jakákoli ztráta tamního průmyslu či celé ekonomiky značí ztrátu bohatství ekonomiky české. Ale také třeba proto, že čeští kolegové německých nátlakových aktivistů v těchto dnech bohužel zastavili proces opravy životně důležité dopravní tepny D1. Svým bojem v údajném zájmu zvířátek, stromečků a hvozdů také zastavují či stavebně zpožďují další a další hospodářsky podstatné projekty.

Dokud si ovšem převážná část veřejnosti – české, německé, evropské – neuvědomí, jaká nekalá hra se s ní hraje, budeme všichni chudnout a ztrácet dál, aniž by se životní prostředí kolem nás zlepšovalo. Běda ekonomice, které zelená vládne. 

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 5.6.2014 12:24 | karma článku: 47,47 | přečteno: 25674x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,26 | Přečteno: 836x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 393x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 528x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.