Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výsměch! Právníci provařených lobbistů berou více než jejich soudci

Kdybych byl diktátor, zvýšení platů bych nařídil. Tak se nedávno nechal slyšet prezident Miloš Zeman. Hovořil o platech soudců ústavního soudu. Ti totiž v současnosti berou méně než předsedové, a dokonce i místopředsedové krajských soudů! To je evidentní nesmysl, neboť působení v roli ústavního soudce vyžaduje ještě vyšší dávku odpovědnosti a zřejmě i odbornosti než působení na krajské úrovni. Takže zrovna v tomto s panem prezidentem souhlasím.

Jeho výrok mě navíc inspiruje k tomu, abych se sám zamyslel, co bych jako diktátor činil. Také bych zvyšoval platy státním zaměstnancům! A dost výrazně! Ale pozor: zdaleka ne všem.

Ze své zkušenosti vím, že pracovníka, který je opravdu schopný a odvádí vskutku přínosnou práci, prostě musím dobře zaplatit. Ne snad ani tolik proto, že by jinak mohl snadno odejít ke konkurenci, ale prostě proto, že musí vidět, že si jeho práce cením. Chvála a hezká slova jsou příjemné, a do jisté míry také velmi důležité, ale pokud je nedoprovází navýšení cifer na výplatní pásce, začíná za nimi daný dříč vidět spíše faleš, což jej demotivuje a vede k horším pracovním výkonům. Takže nakonec tím ztrácím vlastně i já a celá firma. V naší firmě tak nejsou výjimkou mzdy přesahující milion korun ročně, což myslím je, minimálně v rámci branže, zřetelně nadstandardní stav.

Když se ovšem pak v novinách dočítám, že plus minus ty samé peníze bere například i pražská vrchní zástupkyně, zdá se mi to z jejího hlediska neadekvátní. Měla by mít mnohem více, třeba i trojnásobně! Takhle je to přece úplné svinstvo! Její pozice je extrémně náročná, jak odborně, tak psychicky – vždyť je v dennodenním střetu s třeba i trojnásobně lépe placenými privátními právníky různých provařených lobbistů či takzvaných „politických podnikatelů“ a dalších existencí s pěkně ostrými lokty a plnými šrajtoflemi. A to navíc za takřka permanentního „dohledu“ médií a tedy celé veřejnosti. Státní zaměstnanci v tak zásadních a mediálně exponovaných pozicích, jako je post ústavního soudce nebo vrchního státního zástupce, si prostě zaslouží výrazně vyšší platy, než mají nyní.

A teď mě, prosím, neukamenujte. Vím dobře, že průměrná mzda nedosahuje v ČR ani 25 tisíc korun – a i to, že na tento průměr dosáhne, či jej převýší, jen asi třetina zaměstnanců, zatímco pro zbylé dvě třetiny zůstává nedocílenou metou. Vím i to, že některé profese, třeba učitel na základní škole, by si obecně zasloužily vyšší platy, než jakých se jim dostává.

Na druhou stranu však vidím, že do státní správy se uchyluje značné množství lidí líných, neschopných a darmožroutských, kteří by v soukromé sféře se svým přístupem neměli šanci uspět. Kvůli praxi tabulkových platů však vlastně ve výsledku nepobírají zase o tolik méně než jejich mnohem schopnější a pilnější kolegové. Ti jsou pak takovýmto stavem věcí dále demotivováni, když zjišťují, že za své nasazení nejsou náležitě odměňováni. Což je pro ně často podnětem buďto ke snížení nasazení (k zlenivění), nebo – pokud jsou ambiciózní – v přechodu do soukromé sféry, vstříc třeba i dvou- či trojnásobným příjmům za srovnatelnou práci.

Kdybych tedy byl diktátor, v prvé řadě bych se zamyslel nad mechanismy, jak i ve státní sféře navázat výši platu na efektivitu pracovníka. A neříkejte mi, že to nejde! U mě ve firmě to jde, to vím bezpečně, a jsem přesvědčen, že mezi soukromou a státní sférou není v tomto ohledu principiálně rozdíl. V této souvislosti se také domnívám, že aktuálně diskutované přijetí zákona o státní službě vůbec nemusí stav věcí zlepšit. Pokud totiž bude výsledkem situace, kdy se úřednictvo ve svých pozicích zakonzervuje, a získá tak poměrně vysokou jistotu svého „fleku“, povede to k demotivaci i poměrně schopných pracovníků. Prvek nejistoty je vždy důležitý a zaměstnance, pokud je schopný, bičuje ke stále lepším výkonům a zažehává v něm kreativitu a nové nápady. Kdo má naopak „své jisté“, ztrácí motivaci i nasazení. Takže ano, schopné hýčkat, i finančně, ale nikdy jim nedat pocit, že mají vše jisté.

Problém státní správy není to, že by bylo málo peněz na platy. Jen je celkový objem těchto peněz rozdělován velice neefektivně. Schopní lidé s nasazením dostávají za srovnatelnou práci násobně méně, než by měli v soukromé sféře, a to na úkor odhadem dvou třetin státních zaměstnanců, kteří se spíše jen vezou a předstírají, že pracují, přičemž k efektivnímu chodu naší státní správy vlastně vůbec nepřispívají. Na to, že takhle lelkují, či si dokonce přikrádají (i korupce je forma krádeže), jsou však jejich platy, byť tabulkové, stále ještě hodně štědré. V soukromé sféře by se svým přístupem o práci již dávno přišli nebo by byli převedeni na jinou pozici (zde nutno doplnit, že do soukromé sféry z hlediska skutečného principu fungování úplně nepočítám některé nadnárodní korporace či třeba velké banky a jiné molochy, v nichž je leckdy možno se „zašít“ podobně jako ve státní sféře).

Diktátor nejsem a ani nebudu. Budu však držet palce každému politikovi, který se pokusí alespoň něčím z výše uvedeného stav státní správy zlepšit.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 12.6.2014 14:57 | karma článku: 34,95 | přečteno: 10079x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 839x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 396x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.