Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Kvitová zdrhla? Tady je jasná odpověď, tady jsou čísla

Ve všem tom kvikotu kolem Kvitové, jehož jsme v posledních dnech svědky, poněkud zanikla vlastně mnohem podstatnější novina. Podle Světového ekonomického fóra u nás panují druhé nejhorší podmínky pro rozjezd podnikání ze všech zemí Evropské unie! Země jako Bulharsko, Rumunsko nebo sousední Slovensko či Polsko jsou tedy před námi. Zajímavé je, že podnikatelům primárně nevadí ani tolik stále dokola omílaná byrokratická zátěž, ale něco jiného – značně nestabilní ekonomické prostředí v zemi. V takovém prostředí nelze dost dobře plánovat, nelze se na nic moc výhledově spolehnout, nelze kalkulovat budoucí náklady a výnosy, sestavovat střednědobé a dlouhodobé strategie.

Třeba taková DPH. Od vzniku České republiky v roce 1993 až do roku 2004, za více než jedenáct let, se změnila pouze jednou jedenkrát (navíc se jednalo jen o změnu horní sazby, a sice snížení z 23 na 22 procenta k 1. 1. 1995, dolní sazba zůstala po celou dobu beze změny, na pěti procentech). Ale pak to začalo! A už se jenom zvyšovalo. Pokud vezmeme v potaz jak zvýšenou, tak sníženou sazbu, došlo až do současnosti k celkem sedmi změnám. Sečteno podtrženo, za posledních deset let se tedy DPH změnila sedmkrát, zatímco za jedenáct let před rokem 2004 pouze jednou. Proč to šlo kdysi, a proč to nejde nyní?

Mimochodem, země Evropské unie, v nichž často dochází ke změnám DPH, nepatří k těm, ze kterých bychom si chtěli brát příklad. Za poslední léta jsou rekordmany Řecka a Irsko – a my zdatně sekundujeme. V častosti změn DPH prostě patříme k evropské periférii!

A nemylme se, to, co podnikatele a firmy láká do daňových rájů, nejsou vždy jen nízké daně. Vlastně bych ty, co prchají za kopečky, rozdělil do tří kategorií. Ti z první odcházejí opravdu za nižšími daněmi. Pak jsou tu ti, kteří v „rájích“ hledají anonymitu. Tato skupina je nejpodezřelejší, neboť anonymita v řadě případů jistě skrývá osobu, jež se ve finále obohacuje z rozkrádání veřejných peněz. Pak je tu ale také třetí skupina. Jde o podnikatele, kteří umístí sídlo své firmy do země „na úrovni“, jako je Nizozemí, ne na nějaké Seychely nebo Britské Panenské ostrovy. Přitom Nizozemí zdaňuje firmy sazbou srovnatelnou s ČR. To, co tam však podnikatelé hledají, je stabilita daňového, právního a legislativního prostředí. Třeba i stabilita v DPH.

Jsem rád, že Kvitová zdrhla. Upozornila tím na problémy, s nimiž se podnikatelé a živnostníci dennodenně potýkají. Ovšem, že nejde jen o nestabilitu a nevyzpytatelnost ekonomického prostředí, ale třeba i o vysoké zdanění práce. Pokud vezmeme v potaz platby sociálního a zdravotního pojištění, což jsou vlastně také daně, i když se tak nejmenují, máme jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě.

Vysoké zdanění práce se přitom promítá do cen výrobků a služeb. Takže až se vám bude zdát cena za ostříhání u holiče nebo za koláč od pekaře vysoká, víte, kde (také) hledat problém. Česká republika tím následně v mezinárodním měřítku ztrácí konkurenceschopnost a chudne. A Česká národní banka pak musí oslabovat korunu, aby část té ztracené konkurenceschopnosti vrátila zpět! To je přece do nebe volající nesmysl!

Netřeba navíc připomínat, že za prostředky získané vyšším zdaněním práce nejsou pilně stavěny nové dálnice, silnice, školy a nemocnice (to by to u nás muselo vypadat jinak, skoro jako v Monaku, chce se mi říct). Ty peníze jsou často prostě rozkradeny. A mizí v daňových rájích. V těch anonymních daňových rájích. Na Seychelách a Panenských ostrovech, ne v Nizozemí.

Takže my si tady v ČR nejdříve rozkrademe veřejné peníze, pak si nesmyslně oslabíme korunu, abychom to alespoň trochu „napravili“ (oslabení znamená, že rozkradení zaplatíme my všichni, nejvíce ovšem bohužel chudí, v podobě dražšího zboží a služeb) a na závěr se pohoršujeme nad lidmi, jako je Kvitová, kteří už tenhle Kocourkov dále nemohou snášet.

Zkrátka a dobře, kdyby stát fungoval, jak má, bude mít Kvitová a spol. o podstatný důvod méně svoji zemi opouštět. Nikdo přitom nevolá po tom, abychom se proměnili v další Monako, to je utopie. Stačí, když na tom budeme dobře v rámci srovnatelných zemí Evropské unie. Jenže zatím i toto je pro nás nedostižná meta. Proto Kvitové děkujme, že otevírá oči, nehaňme ji.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 17.7.2014 11:40 | karma článku: 48,18 | přečteno: 35520x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.