Zaplatí za sestřelené letadlo Češi kvůli zradě České národní banky?

31. 07. 2014 12:40:00
Češi budou možná opět o něco chudší. Česká národní banka prý uvažuje o dalším oslabení koruny. K tomu zatím poslednímu se odhodlala loni v listopadu. Zaklínala se sice zájmem o řadové občany, ve skutečnosti ale pomohla jen hrstce exportérů. Běžné střadatele doslova přes noc připravila o nemalou část úspor.

Nyní podle informací z tisku uvažuje o dalším oslabení koruny, až za hranici 28 korun za euro. To je šílené! Česká koruna bývala i v mezinárodním srovnání nezvykle pevnou měnou. Londýnští devizoví obchodníci ji dlouhá léta přezdívali „Rambo“. Pro její schopnost udržet si za jakýchkoli okolností svoji kupní sílu a odolat jakýmkoli otřesům, finančním krizím a dalším ekonomickým výkyvům, které srážely měny takřka všude kolem nás. Jak to tak bývá, když už korunu nesrazil okolní svět, zasadili jsme si fatální ránu my sami. Loni v listopadu se po zásahu České národní banky někdejší neohrožený „Rambo“ ocitl na kolenou. Nebudu tady spekulovat, proč se tak muselo stát – těch teorií je plný internet. Jasné je však to, že řadový občan tímto oslabením nic nezískal. Spíše ztratil. Zchudnul.

Nyní tedy se má „Rambo“ ocitnout ne na kolenou, ale v podstatě v bezvědomí, zcela ochromen a pokořen. Česká národní banka si podle některých informací pohrává s myšlenkou druhého oslabení koruny „na přání“ Německa. Náš západní soused se totiž po měsících zvažování rozhoupal a začal rozhodně podporovat sektorové sankce vůči Rusku. Zásadní roli ve změně německého postoje zřejmě sehrálo sestřelení civilního letounu malajsijských aerolinii nad Ukrajinou, které je většinově připisováno proruským separatistům.

Němci se dlouho zdráhali podpořit sankční politiku vůči Moskvě, jelikož jí je negativně zasažen právě i jejich průmysl. Když už nyní sankce Němci podpořit prostě „musí“ – ve světle pádu letounu a i pod tíhou rostoucího mezinárodního tlaku, třeba z USA –, hledají cesty, jak utlumit neblahé dopady na jejich průmysl. A tady má prý zrádně přispěchat na pomoc Česká národní banka. Druhá devalvace by totiž kromě jiného vedla i ke zlevnění české práce z hlediska mezinárodních trhů. A není žádným tajemstvím, že ČR funguje jako subdodavatelská ekonomika Německa.

Neříkám, že této hypotéze věřím bez jediné pochyby. Je jen zajímavé, jak se spekulace o další devalvaci objevují z hlediska Německa „jako na zavolanou“. Značně rozšířeným názorem je přitom ten, že německý průmysl dobře profituje z existence české koruny a že vlastně oponuje tomu, abychom přijali euro. Mnozí ekonomové pak míní, že pokud bychom euro přijali, přijdou Němci o subdodavatelskou ekonomiku, jejíž měna – koruna – může pružně (pružněji než euro) reagovat na změny na světových trzích. Pro Němce je tedy zaprvé výhodné to, že má Česká republika jinou měnu, než je euro, a zadruhé z jejich pohledu platí, že čím česká koruna bude slabší, tím lépe pro ně, pro jejich průmysl.

Pokud by k výše uvedenému opravdu došlo, a Česká národní banka se uchýlila k druhé intervenci, staneme se přímým svědkem paradoxní situace. Škody, které německému průmyslu působí sankce uvalené na Rusko, by totiž z nemalé části pokryl řadový český střadatel. Tím, že koruna, v níž má běžně své úspory, opět ztratí na kupní síle. Ztratí na kupní síle, aby si svoji sílu udržel německý průmysl – tváří v tvář sankcím.

Pevně tedy doufám, že k dalšímu oslabení koruny už rozhodně nedojde. Nesouhlasil jsem s intervencí loňskou, a o to více jsem proti případné intervenci letošní. Pevnost koruny nám záviděla polovina světa – proč se o ni sami připravujeme? Proč chceme sami sebe učinit opět o něco chudšími?

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 31.7.2014 12:40 | karma článku: 37.56 | přečteno: 6470x

Další články blogera

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 366 | Diskuse

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 499 | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1346 | Diskuse

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
VIP
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4200

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...