Osm důvodů, proč nám někdy vládnou a šéfují idioti

8. 09. 2014 7:00:00
Jak může takový idiot řídit takovou firmu? Jak může tenhle trouba řídit celé oddělení? Proč šéfuje, velí či řediteluje neomylně ten největší blbec na pracovišti? Proč nám vládnou neschopní politici? Kolikrát jste už tyhle otázky slyšeli. Možná jste si je i sami pokládali. Neříkám, že všichni šéfové či politici jsou břídilové, sám ostatně jednu firmu již dlouhá léta řídím a znám mnohé další vysoce schopné šéfy, kteří by se pro svoji společnost rozkrájeli. Nicméně znám i řadu nemehel, trdel, charakterových mrzáků a dalších neinspirativních jedinců, kteří řídí, šéfují, ba i vládnou. Proč tomu tak je? Nabízím osm důvodů.

1) Efekt počůrané postele. Když někdo počůrá postel, zřejmě nebudete žádat někoho jiného, aby v ní spal. Když třeba ten či onen ministr stačí na docela krátkou chvíli nadělat „paseku“, premiér se může zdráhat jej vyměnit prostě z toho důvodu, že adekvátní náhradu nemá. Nikomu schopnému se do počůrané postele nechce.

2) Efekt najal-jsem-ho-já-takže-musí-být-dobrý. Jakýkoli špatný zaměstnanec – třeba řídící pracovník na nějakém úseku – je zároveň důkazem předchozího špatného rozhodnutí toho, kdo jej zaměstnal. Tedy zase jeho nadřízeného. Celá řada těchto nadřízených má přebujelé ego. Proto si nejsou ochotni přiznat chybu. Nepřiznají si, že zaměstnali nějaké nemehlo. V řadě případů jim ani nedojde, že je to nemehlo. Lidská mysl totiž obecně funguje tak, že to, pro co se jednou rozhodneme, zkresleně nadhodnocuje. Mnohdy si zkrátka něčeho ceníme jenom proto, že to vlastníme (psychologové mluví o dispozičním efektu). Podřízení onoho nemehla sice trpí jeho neschopností, ale jeho nadřízený si nemusí – či nechce! – ničeho všimnout.

3) Šum vs. signál. V řadě případů je těžké, ne-li nemožné, vyhodnotit skutečný přínos zaměstnance. Všude kolem něj je plno šumu, ale podstata – onen signál – se ztrácí. Tato situace je živnou půdou nejrůznějším hlupákům a trdlům. Je to podobné, jako když se vaše tělo vzpamatovává z nějaké choroby. Když si tou dobou vezmete třeba homeopatickou pilulku, můžete snadno podlehnout dojmu, že vás ona pilulka vykurýrovala, ačkoli na uzdravení neměla žádný vliv. Byla prostě jen podána ve „správnou dobu“. Mnoho nemehel je tam, kde je, jenom proto, že byla také ve „správnou dobu na správném místě“. Třeba zdědila bezchybně fungující pracovní tým, nebo dokonce firmu, po svém předchůdci.

4) Sázka na ušmudlanou jistotu. Trh práce tíhne k průměrnosti. Tím mám na mysli to, že nadřízení v mnoha případech dají šanci spíše průměrnému pracovníku, který však už za sebou něco má, než potenciálnímu mladému, vysoce nadprůměrnému talentu. Rozpoznat talent zkrátka vyžaduje talent a zdaleka ne všichni zaměstnavatelé jej mají. Takže raději vsadí na ušmudlanou jistotu. To samozřejmě samo o sobě ještě nezdůvodňuje, proč nám vládnou a šéfují hlupáci. Když však tuto skutečnost zkombinujeme z těmi popsanými v bodech ad2) a ad 3), zjistíme, laťka oné průměrnosti může být položena opravdu hodně nízko. Tak nízko, že ji přelezou i idioti.

5) Největší nemehlo přežívá. Kdo pomohl přivodit finanční krizi? Ti bankéři, kteří se, zaslepeni mamonem, hnali za bonusy, aniž by brali zřetel na dlouhodobý rozvoj svého finančního ústavu. Naopak ti prozíraví, kteří tento ohled brali, pročež jednali opatrněji, se dočkali výsměchu, v horším případě vyhazovu. Prozíravost se v té době zkrátka nevyplácela, naopak se dařilo hlupákům a mamonářům. Největší nemehla přežívala. Je iluzí myslet si, že se příchodem finanční krize v tomto ohledu něco zásadního změnilo. Už dorůstá další generace nemehel.

6) Zoufalství. Zoufalí lidé činí zoufalé činy. Jsou-li třeba zoufalí ze zadlužení, do nějž upadli a z něhož se nemohou dostat, zkusí takřka cokoli, aby se na tu nulu vyšvihli zpět. Sednou pak na lep kdejakému šejdíři a charakterovému zmetku, který bezskrupulózně zpeněžuje jejich beznaděj. Vydělat na zoufalství někoho jiného bohužel není zase tak obtížné, pokud jste duševní mrzák s obzvláště silným žaludkem.

7) Produktová diferenciace. Je vlastně neuvěřitelné, jak trvalým fenoménem byli zejména v 19. století nejrůznější mastičkáři i se svými likéry a tinkturami, které měly údajně léčit vše, od alkoholismu po rakovinu. Nezapomenutelně je představují Paul McCartney a Michel Jackson v úvodu klipu k písničce „Say Say Say“ z osmdesátých let. Ostatně i Kolaloka, oblíbený nápoj Limonádového Joea, léčila „rány, šoky, i kuří oka“. Důvtipná produktová diferenciace a neustálé uvádění nových šarlatánských přípravků na trh zajišťovalo, že selhání jednoho z nich nijak nediskreditovalo odvětví jako celek. Poté, co se rozkřiklo, že tinktura A nezabírá, poptávka se přesunula k tinktuře B. Poptávku po těchto neúčinných lektvarech přiživovala kromě umného marketingu šarlatánů i skutečnost popsaná výše, v bodě ad3), a sice že někdy si prostě nemocný pochybnou medicínu naordinoval zrovna, když už se tak jako tak uzdravoval. Měl pak pocit, že mu šarlatán vskutku pomohl. Tu samou produktovou diferenciaci dnes pozorujeme třeba u celé řady politiků. Na veřejnosti a v médiích se často tváří jak se se vzájemně liší, jak si jdou po krku, jak jedni jsou levicoví a druzí zase pravicoví, ale když jde o podstatné věci (rozuměj: o velké peníze), umí se náramně dobře dohodnout. Jak by ne, skoro všichni jsou z podobného těsta – charakterově pochybní, vzbuzující dojem, že mimo politiku by se stěží uživili. Zemi ale spravovat neumí, to jim je všem mnohdy také společné. Tak jako šarlatánská medicína, ať už v podstatě jakákoli, neuměla uzdravovat.

8) Dilbertův princip. Je dobře popsán v jednom z dílů komiksu Dilbert z poloviny devadesátých let. Udává, že to jsou nakonec ti nejméně kompetentní, kteří budou povýšeni. Prostě proto, aby nemohli dělat skutečnou práci. Programátoři nebo kardiochirurgové – lidé, kteří odvádějí skutečnou práci – v managementech zpravidla nezasedají. Nešéfují. Zato v nich často zasedají kariéristé, kteří skutečnou práci neviděli ani z rychlíku, umí si však hezky česat pěšinku a náramně dobře jim také jde řvaní a poštěkávání po podřízených.

Tak vám přeju, ať těch srážek s blbcem prožíváte co nejméně. Jak vidno, není vůbec snadné se blbcům vyhýbat.

Pokud se Vám mé názory líbí, sledujte mě na Twitteru:
https://twitter.com/evzenkorec

Autor: Evžen Korec | pondělí 8.9.2014 7:00 | karma článku: 41.53 | přečteno: 11158x

Další články blogera

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 366 | Diskuse

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 499 | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1346 | Diskuse

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 224 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 381 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 571 | Diskuse
VIP
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4200

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...