Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaveďme „reality show“ pro politiky. Ať žijí s 25 700 Kč měsíčně!

Když Richard Nixon zvítězil v roce 1972 v prezidentských volbách, filmová kritička Pauline Kaelová tomu nechtěla věřit. Pronesla památnou větu: „Nevím, jak jen mohl vyhrát. Neznám nikoho, kdo jej volil.“ Kritiččino vyjádření dobře vystihuje myšlenkové zkreslení, kterému více či méně podléháme všichni, jak odhaluje nejnovější psychologický výzkum. Všichni prostě máme tendenci myslet si, že ostatní lidé jsou tak nějak jako my.

Psychologický výzkum prokazuje, že vlastně každý z nás například přeceňuje počet ostatních lidí, kteří mají shodnou politickou orientaci. Dokonce přeceňujeme počet lidí, o nichž si myslíme, že mají stejnou značku mobilního telefonu jako my! Také přeceňujeme počet lidí, o nichž se domníváme, že jsou stejně vysocí. Obézní lidé zase míní, že podobně obézních je větší počet, než tomu ve skutečnosti je. Na posledních dvou příkladech vidíme, jak silné to myšlenkové zkreslení je – výška nebo tloušťka člověka jsou přece velice snadno pozorovatelné atributy.

Popsané zkreslení má dalekosáhlé dopady. Například přispívá k rozvoji „epidemie obezity“. Když obézní lidé soudí, že obézních je více, než tomu ve skutečnosti je, oslabuje se jejich motivace se svojí otylostí něco dělat. Obezita se v krajním případě stává jakousi normou.

Zkreslení také vede k investičním horečkám a mániím. Nedávno bylo velkým investičním hitem zlato. Ti, co jej třeba v nějakém množství vlastnili, přecenili množství lidí, o nichž si mysleli, že drahý kov vlastní také. Dokoupili pod vlivem zkreslení další slitky nebo mince – a šponovali tak cenu zlata výše.

Když je někdo otylý, potí se a funí, kudy chodí, je to nakonec hlavně jeho věc. Stejně jako když jej přehnaná víra ve výnosnost zlata připraví o peníze.

Horší je, že zkreslení je samozřejmě vlastní i politikům. I politici mají tendence smýšlet o ostatních jako sami o sobě. Jen někteří z nich dokážou s tímto zkreslením účinně zápolit a oslabovat jeho vliv. Většina politiků si tak snadno může myslet třeba to, že ceny potravin v celé republice jsou podobně „symbolické“ jako ty v parlamentní kantýně, kde lze dobře nakoupit doslova za pár kaček.

Řada politiků si také snadno může myslet, že veřejnost se stravuje tak jako oni. Na opulentních rautech, při obědech a večeřích, na které je zvou lobbisté a další lidé, kteří si pozváním kupují politikovu vstřícnost nebo jiné protislužbičky. 

Mnoho politiků si tak také lehce může myslet, že kvalitní ošacení takřka nic nestojí. Oni přece mají tučné příspěvky na reprezentaci! Z nich si platí – lépe řečeno, daňový poplatník jim platí – obleky, kostýmky, kravaty, kadeřníky, manikúry, masáže… To jsou věci, za které normální smrtelník platí stovky, tisíce i desetitisíce zcela ze svého!

Vím, že je to utopické, ale je to právě tak, že politik – a hlavně politik! – by měl žít s příjmem průměrného občana této země. Alespoň nějaký čas. A bez příspěvků na reprezentaci. A bez dalších výhod a prebend. Každý politik by také mohl povinně procházet jakousi „reality show“, která by věrně simulovala podmínky, jimž čelí normální smrtelník s aktuální průměrnou mzdou 25 700 korun (a to vím, že dvě třetiny lidí nedosáhnou ani na ni).

Výše popsané zkreslení by pak po nějakém čase způsobilo to, že politici by pochopili, jak se vlastně průměrnému člověku v této zemi žije. S jakým příjmem musí vyjít. Vlivem zkreslení by konečně pochopili, jaký je skutečný stav věcí v této zemi. Navrhovali by pak i kroky, které jsou vstřícné vůči řadovému občanu, nikoli jen vůči úzké skupině privilegovaných.

Politici však žijí v úplně opačném světě – nežijí jako průměrní, ale jako superbohatí. Přitom ovšem z peněz daňového poplatníka. V salóncích a palácích, obklopeni červenými koberci, hodují vybrané pokrmy.

Vím, že do jisté míry jde o nutnost, že politik „přece musí reprezentovat“. Na druhou stranu se však tím až příliš vzdaluje řadovému voliči. Volič tak postupně ztrácí zájem o dění, ztrácí víru v demokratické zřízení.

Luxus, v němž se politik pohybuje, tak nakonec rozkládá samotnou podstatu demokracie. 

 

Pokud se Vám mé názory líbí, sledujte mě na Twitteru: 

https://twitter.com/evzenkorec 

Autor: Evžen Korec | středa 18.3.2015 11:48 | karma článku: 33,38 | přečteno: 2416x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 530x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.