Brusel začal bojovat proti imigrantům. Válčí ale na špatné frontě

5. 08. 2016 14:33:30
Stréca Metuda na Jezerech z legendárního románu Bohumila Hrabala vyléčil z trudnomyslnosti. Co na tom, že za cenu totální destrukce interiéru celého domu.

Uklízet nečekané následky soužití s mývalem každý den ho zaměstnalo natolik, že po čase do Moravské orlice napsal inzerát, jehož znění zná snad každý Čech, který absolvoval základní školní docházku: „Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!“

Osobně bych mývala jako člena domácnosti příliš nedoporučoval. Nástrahy vzájemného soužití ostatně nenapodobitelně popsal už Bohumil Hrabal. Nicméně v zoologických zahradách patří díky svému předvádění k nejoblíbenějším druhům a nejinak je tomu i v naší ZOO Tábor. Kromě mývalů návštěvníci rádi pozorují i nosály červené, kteří také moc dobře vědí, jak upoutat pozornost.

Nyní však hrozí, že návštěvníci českých zoologických zahrad o možnost obdivovat tato zvířata přijdou. Bruselský úřední šiml žijící v prosklených palácích odtržený od reality se totiž rozhodl vyrazit do boje za zachování původní evropské přírody. Podle Bruselu je tou jedinou správnou cestou zcela eliminovat některé zvířecí imigranty.

Vyplývá to ze seznamu tzv. invazivních nepůvodních druhů, který v půli července schválila Evropská komise. Jediným štěstím je, že bruselské byrokraty nenapadlo tato zvířata okamžitě likvidovat. V případě nekomerčních chovů, jakým je ten náš v Táboře, smí mývalové a nosálové dožít. Musí být ale drženi v oddělených prostorách nebo jim musí být jiným způsobem zabráněno v rozmnožování. To je ale velkorysost.

Na seznamu je celkem 37 druhů zvířat a rostlin. Týká se mimo jiné i mundžaka malého, jelenovitého savce, kterého v česku rovněž chová celá řada zoologických zahrad.

Nařízení sice ve středu vstoupilo v platnost, podle mých informací už ale ministerstvo životního prostředí připravuje zákon, který by umožnil zoologickým zahradám výjimku. Ta však nebude nároková. Norma by měla být schválena snad příští rok, nejen táborskou zoo tedy čekají dlouhé měsíce nejistoty.

Je pochopitelné, že některé nepůvodní druhy rostlin a zvířat by se do volné přírody vůbec neměly dostat. Varováním budiž stále neporažená invaze bolševníku velkolepého do české krajiny či destruktivní přemnožení králíka divokého v Austrálii.

Jenže bruselský byrokrat se nespokojí se zákazem dovozu a vypouštění do volné přírody. Hraje si na boha a některé druhy prostě chce vyškrtnout z povrchu zemského alespoň v té nemalé části světa, kam dosahují jeho pravomoci.

Rád bych na tomto místě připomněl, že posláním zoologických zahrad je ochrana živočišných druhů, ne jejich vybíjení. Chov nosálů i mývalů má v českých zoo dlouhou tradici, medvídek mýval dokonce zanechal výrazné stopy i v české populární kultuře, například v již zmiňovaných legendárních Postřižinách. V současném světě podle představ bruselských byrokratů by Bohumil Hrabal musel přesedlat na sci-fi. Nebo se přestěhovat na jiný kontinent.

Mývaly stejně jako nosály či mundžaky máme podle EU nechat vymřít a neohlížet se ani na návštěvníky zoologických zahrad, zvlášť na děti, které k jejich výběhu hned nadšeně zamíří.

Budou už za pár let děti o těchto krásných zvířatech vědět jen z doslechu? Prohlédnou si jejich fotografie nanejvýš na internetu?

Nejapné nápady unijních úředníků kritizuji často, jsou podle mne i jedním z hlavních důvodů, proč se Britové rozhodli společný evropský projekt opustit. Pokud ale má byrokratická buzerace z Bruselu takto destruktivní dopady, je potřeba se opravdu hlasitě ozvat. Jen doufat, že tento nesmysl český zákonodárce alespoň částečně napraví, tentokrát nestačí. Češi totiž při přejímání evropské legislativy bývají „papežštější než papež“ a rádi nařízení ještě zpřísní. Snad to nebude i tento případ.

Autor: Evžen Korec | pátek 5.8.2016 14:33 | karma článku: 36.01 | přečteno: 1780x

Další články blogera

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 366 | Diskuse

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 499 | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1346 | Diskuse

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.16 | Přečteno: 114 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 535 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4200

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...