Co lidi vede k nakupování na místech, kde týrají zvířata?

2. 11. 2016 8:35:00
Na světě existuje jen málo smutnějších věcí, než je pohled na frustrované majestátní zvíře bezcílně bloumající sem a tam podél skleněné stěny svého vězení.

A přesto se nezdá, že by to návštěvníkům nákupního centra Grandview v jihočínské provincii Kuang-tung nějak vadilo. Spokojeně popíjejí svou kávu z plastového kelímku, vychutnávají si fast food z přilehlých restaurací, chlubí se svými nákupními úlovky a přemýšlejí, co pěkného si dneska ještě pořídí. A mezi tím vším si jen tak mimochodem udělají nějakou tu patřičně rozjásanou fotku s majestátní lední medvědicí, kterou tu asi rádoby vtipně pokřtili jménem Pizza. Nijak je přitom netrápí, že je zvíře evidentně pološílené ze své klece o výměře několika málo metrů čtverečních, v níž je všechno vyrobeno z jakési umělé hmoty a jejíž zdi jsou prosklené, a přesto jimi nikdy nepronikne ani trochu opravdového slunečního světla.

Člověku se až svírá srdce nad osudem zvířete, které je 24 hodin denně bez milosti vystaveno zvědavým pohledům dobře se bavících zákazníků nákupního centra. A nikde žádný úkryt, kam by se mohlo aspoň na malou chvilku schovat. A místo mnoha stovek kilometrů čtverečních divočiny jen pár metrů umělé hmoty a skla. Jako ve zlém snu.

Vkrádá se srovnání s nějakou krutou reality show. Jenže lidští účastníci takové show, do ní vstupují dobrovolně. Užívají si své prchavé slávy a pozornosti ostatních. Jenže zvířeti jeho přirozené pudy velí schovat se nebo nejlépe utéct pryč. A tak (nejen) tento čínský chudák znovu a znovu v zoufalé snaze zkouší dostat se pryč. Tyto marné pokusy jsou však předem odsouzeny k nezdaru. Medvědovi tak nezbývá než po tisící přecházet sem a tam podél pár metrů stěny, která vymezuje jeho vězení. A jeho odměna? Možná ho večer nakrmí. Ale ne proto, aby bylo zvíře spokojené a mělo se dobře. Jde jen o to, aby populární atrakce vábící návštěvníky do centra, nepošla a naopak si co nejlépe prodloužila svou agónii života v akváriu. Bez naděje na změnu.

Medvědice ve svém utrpení není bohužel sama. Nákupní centrum pečující o „dobrou“ zábavu pro své zákazníky zřídilo ve svých prostorách dokonce celý polární svět, kde jsou v absurdním spojení mezi obchody a restauracemi s rychlým občerstvením k vidění nejrůznější mořští živočichové. Kromě nešťastné medvědice například i několik vlků. Vlky arktické chováme i v naší ZOO Tábor. Naše smečka si ale užívá velkorysého výběhu o výměře téměř 3000 metrů čtverečních. Dostatečný životní prostor zvířat a podmínky co nejlépe odpovídající jejich přirozenému prostředí jsou totiž pro nás samozřejmostí.

Bohužel to ale neplatí pro lidi, kteří pro peníze a v touze po zvýšení zisků neváhají vystavovat zvířecí utrpení. Jediné, co by je od trestuhodného zneužívání nebohých zvířat mohlo odradit, jsou samotní návštěvníci nákupního centra, kterým pohled na zuboženého živého tvora dosud příliš nevadil (možná hlavně proto, že ho pod tíhou přeplněných tašek ani moc nevnímali). Stačilo by, aby se zamysleli, zda opravdu chtějí své těžce vydělané peníze utrácet na místech, kde brutálně týrají zvířata. Vždyť selfíčko s divokou šelmou by si mohli udělat i před velkoformátovým plakátem. Na něm by zvíře aspoň vypadalo spokojeně.

Autor: Evžen Korec | středa 2.11.2016 8:35 | karma článku: 21.97 | přečteno: 762x

Další články blogera

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma článku: 20.79 | Přečteno: 366 | Diskuse

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 499 | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1346 | Diskuse

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
VIP
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4200

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...