Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

Příchod nového roku je pravidelně ve znamení neskutečného a hlavně naprosto zbytečného utrpení obrovského množství volně žijících zvířat. Bolest prožívají ale i mazlíčci chovaní doma a otravujeme i sami sebe. Mluvím o nesmyslném zvyku oslavovat přelom roku kanonádou jako u Verdunu. Už mnoho let volám po tom, aby se tato přežilá „zábava“ zrušila a používání údajně zábavní pyrotechniky jednou pro vždy zakázalo.

Města každoročně za pár minut barevné a hlavně extrémně hlučné show vyhodí miliony korun, další minimálně tisíce korun za pyrotechniku utratí jednotlivci. Letos by to mohlo být jinak. Nemůže za to zdravý rozum a logické argumenty, ale bohužel předvánoční masakr na pražské filozofické fakultě. Ministr vnitra Vít Rakušan v reakci na ni vyzval města, aby letošní novoroční ohňostroje zrušila. Ke stejnému kroku vyzval také jednotlivce. Podle posledních informací tuto výzvu vyslyšelo vedení Jindřichova Hradce, Olomouce či Karviné. Tam všude bude na Nový rok klid. Alespoň zdánlivě. Drobná pyrotechnika jistě chybět nebude ani tam. Bohužel. Někteří méně citliví lidé si ji jistě ujít nenechají.

Přestože nejsem zastáncem státních regulací, v tomto případě by byl úplný zákaz na místě. Že to jde, dokazuje například sousední Slovensko. Tam od příštího roku začne platit zákaz prodeje a používání většiny „zábavní“ pyrotechniky, který schválili slovenští politici. Myslím, že jejich čeští kolegové by si z nich měli vzít příklad a tento krok také učinit. Ochrání tím nejen životní prostředí, ale také veřejné zdraví.

Podle studie vědců z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se kvůli zábavní pyrotechnice dostane v Česku každý rok do ovzduší 12,5 tuny hořčíku, 10,5 tuny baria, tuna stroncia, 0,8 tuny titanu, 1,2 tuny rubidia a půl tuny mědi. Koncentrace těchto vysoce škodlivých a karcinogenních látek se na přelomu roku velice výrazně zvyšuje, v některých případech jde o stonásobky běžného stavu, a navíc v přírodě i živých organizmech zůstávají dlouhou dobu. Škodí tak mnohem díle, než jen po dobu odpalování.

Za zákaz ohňostrojů i „zábavní“ pyrotechniky apelovali už před rokem také vědci z Ústavu chemických procesů AV ČR, podle nichž se toxický koktejl vypouštěný do vzduchu dostává přihlížejícím do plic, kde může rozleptat tkáň. Některé nebezpečné látky se pak v těle ukládají a škodí dlouhodobě. Pokud k tomu připočítáme i množství brutálních úrazů včetně traumatických amputací způsobených neodborným odpalováním pyrotechniky, dostaneme pádný argument k zákazu tohoto nebezpečného počínání.

A to jsme se ještě ani nedostali k těm, kteří se bránit nemohou, přestože patří k dělobuchy a petardami nejvíce ohroženým – zvířatům. Přesné statistiky, kolik zvířat a ptáků v Česku kvůli hlučné novoroční tradici uhyne, neexistují. Bude jich ale spousta. Některé případy jsou přitom známější a připomínají se i po letech. Například na Nový rok 2013 spadly tři zraněné labutě přímo mezi diváky sledující novoroční ohňostroj. Jedna labuť zemřela na místě, druhá podlehla těžkým zraněním v záchranné stanici v Jinonicích. Třetí se tam ani nedostala, protože zraněnou ji jeden policista hodil do vody, kde poté pravděpodobně uhynula. Případ byl o to varovnější, že se ohňostroj odpaloval přímo ze Střeleckého ostrova z bezprostřední blízkosti nočního nocoviště stovek nočních ptáků. V Praze naštěstí k podobným zbytečným masakrům nedojde, hlavní město už počtvrté místo hlučného ohňostroje uspořádá tichý videomapping. V historických a některých dalších částech hlavního města si pyrotechniku neodpálí ani lidé, protože to magistrát letos zakázal.

Podle statistik má psa každý třetí Čech. A kdo ho nemá, tak jistě někoho takového osobně zná. Takže každý moc dobře ví, co novoroční ohňostroje pravidelně dělají s domácím mazlíčky, kteří mají mnohem citlivější sluch než lidé. Jak dlouho dopředu je na zvýšený hluk připravují a na Silvestra je dopují nejrůznějšími sedativy. Přesto sociální sítě následující dny zaplavuje spousta zpráv s prosbou pomoci pátrat po zatoulaných psech, kteří se před hlukem rozhodli utéct hodně daleko.

Ministr vnitra letošní výzvu vysvětlil snahou nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a traumata lidí. K tomu bych jen dodal, že bychom neměli zapomínat ani na naše zvířecí partnery, kteří trpí ještě více. Nicméně pod ministrovu větu „Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí.“ bych se s klidem podepsal. Zkuste to také. Pomůžete přírodě i vlastnímu zdraví. A navíc ušetříte nemalé peníze, což také není k zahození.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 28.12.2023 15:54 | karma článku: 21,04 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 840x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,77 | Přečteno: 531x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Další bruselský nesmysl: Zákaz plynových kotlů omezí stovky tisíc českých domácností.

Mnoho miliard korun ze státních zdrojů vyletí komínem. A to doslova. Bruselští byrokrati totiž chystají zásadní změnu směrnice, která v konečném důsledku povede k zákazu prodeje i oprav plynových kotlů.

29.11.2023 v 10:52 | Karma: 46,26 | Přečteno: 10645x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.