Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Jak by to dopadlo, kdybychom uz meli euro? Jak dal by nas chteli okradat jen skrtem pera? Kaslu na nakupy v Česku a jedu do Žitavy.

Kvalita je nnekde uplne jinde za hodne srovnatelný ceny. Bohužel dph budu platit v Německu mimochodem nižši procento nez u nas.

0 0
možnosti
TB

Tedy ale fuj, tomu říkám populistický článek.

1) ČSU samozřejmě zveřejňuje i inflaci v rámci jednotlivých skupiny zboží a služeb, takže  potraviny a nealkoholické nápoje  mají meziroční (duben duben) změnu cena 3,3% (nikoliv avizovaných 0,1%) a s takovýmto číslem se pracuje dál.

2) Nárůst cen potravin nekompenzují například autorem uvedené mobily či v diskuzi zmíněné lokomotivy ale především pokles cen energií (2,3%) a pokračující pokles telekomunikačních služeb (8%), neboť sice mobil tak často nekupujeme ale volají jím všichni. Stejně tak všichni (míněno i ti chudí) používají vodu, svítí a topí.

Nechci hájit statistiky ani centrální bankéře, ale rozhodně jsem proti populismu založeném na zjednodušování a nepřesnostech.

3 1
možnosti
JF

J52a10n 17F90r63o87l26í25k

15. 5. 2014 16:30

Sice máte pravdu, ale již samotná skladba spotřebitelského koše nemůže být objektivní. To, že se potraviny zdražují v průměru o 3,3 % jste připustil. Pohledem na svoji fakturu za plyn a  elektřinu nevidím žádné významné slevnění a co se týče telekomunikačních služeb můj voip provider má ceny léta stejné a poskytovatel netu (UPC) zase zdražil. A Vodafone má službu "Slyším vás" stále za 12 kaček. A tu vodu mě socialisti pravidelně zdražují stejně jako dopravu a odvoz odpadků. Pro Vás populismus pro mne realita.;-)

1 0
možnosti
VH

Už se to jednou naučte!! Statistika není proto, aby se měli politici čím ohánět a blogeři na co nadávat!   P r ů m ě r    n e n í   ú d a j   o   j e d n o t l i v c i !!!  Průměr je ukazatel hromadný.  Tak byl již před cca půl tisíciletím konstruován.  Celostátní půměr opravdu nic neříká o důchodci či rodině s pěti dětmi a živiteli na dávkách.

  Konec konců průměr (obdobně jako medián) není ani zajímavý jako okamžitý ukazatel. Je zajímavý jeho trend.

  Infalce ne skoro nuulový  "prý".  Je taková fakticky.  Tak, jak je statistiky definována. Ne tak, jak je rádoby chytrými laiky vnímána.

0 0
možnosti
PK

Problém je, že na základě celospolečenského průměru valorizujete důchody. Mohu se domnívat, že nezbytné věci k životu, které tvoří u chudších vyšší podíl, mají tendenci cenově více růst, už proto, že tam není takový vliv růstu produktivity (rohlík x  počítač) Takže v tomto případě se reálný starobní důchod stále více propadá. Ale je to jen úvaha, možná existují resp. by měly seriozní analýzy.

2 0
možnosti
PK

Nějaké řeči se vedly, že by byl (asi zatím jen teoreticky) spočítán index inflace pro "chudé". I když i mezi např. seniory je spousta boháčů, kterým zdražování nevadí. Ale způsob výpočtu i dosažené hodnoty by byly zajímavé. Problém vidím, že za dnešníhio režimu dochází k obrovskému pohybu cen - nahoru i dolů. Jednou máte to samé máslo za 45 a pak týden za 29, stejně pivo - náš chleba, navíc lokálně. Docela by mě ten způsob řešení a minimalizace odchylky - ať nahoru či dolů, zajímala. Ale nesměl by být dán politický úkol, že se ceny nezvýšily jako gloriola vládnoucí reprezentace.

0 0
možnosti
VH

On je dost problém stanovit celorepublikový spotřební koš (aby se příliš jeho obsah neměnil). Spotřební koš jednotlivých skupin obyvatelstva by byl už velice teoretický - jednak s ohledem na problém rozlišení jednotlivých skupin (např. v rodině jen jeden důchodce, druhý ještě pracuje), jednak ve stanovení jejich koše.

0 0
možnosti
JV

Inflaci nelze přiznat, jelikož by musely být zvýšeny důchody. Ono to avizované zvýšení důchodů o průměrných 205 Kč od ledna 2015 nakonec nebude pravda.

0 0
možnosti
VH

On statistický úřad kašle na vaše znalosti z dob reálného socializmu.  Zkusil jste se podívat na rozbor příčin této téměř nulové změny. I ty statistický úřed zveřejnil.

   Mimochodem: víte, že nulová či záporná inflace je považována za obrovskou hrozbu pro ekonomiku (přiznávám, že jsem nikdy nepochopil proč)?  A že politici celé Evropy jsou malou inflací znepokojeni a hledají řešení?  Že by se znepokojovali z údajů na jejich objednávku zfixlovaných?

0 0
možnosti
KV

K70a95r43e44l 46V50a57l65i77š

14. 5. 2014 13:32

Tohle si tedy zaslouží superkarmu.

Autor zapomněl pouze na lokomotivy, které asi také zlevňují a do mého koše jsou započítány nejmíň dvě. ;-D

2 0
možnosti
MK

R^Ano přesně    .......  zdražení hajzlpapíru je kompenzováno zlevněním dieselelektrických lokomotiv. Jen tak mezi řečí není výroba lokomotiv u nás již zrušena

0 0
možnosti
LC

Prostě, každý důchodce či mamka na mateřské si půjde povinně koupit nový mobil či tablet a tím v součtu i on zjistí, že inflace je 0,1%

2 0
možnosti
PA

Co se divíte, když největší váho má tzv. imputované nájemné. tedy nájemné, které v reálu nikdo nikomu neplatí...

Je to částka, kterou by majitelé bytů a domů platili sami sobě za to, že v bytě či domě bydlí. Tato částka je více než dvojnásobná oproti klasickému nájemnému placenému v nájemních či družstevních bytech (4,7%). Tato částka je pak méně důležitá, než cena cigaret (4,9%)...

Velmi pěkný rozbor měření inflace zde: 

http://proinvestory.cz/mereni-inflace-v-ceske-republice

0 0
možnosti
MR

Vy vidíte jen to co chcete.Jídlo možná zdražilo,ale zase zlevnily lokomotivy,ne?;-D:-/

1 0
možnosti
PN

P41e61t36r 85N79ě98m37e85c

14. 5. 2014 12:37

Toto prijde jeste nekomu vtipne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.