Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě jedno srovnání - jak se kdy kradlo, blblo, neumělo:

V roce 1948 byl HDP  Rakouska a ČSR na zhruba stejné úrovni (cca 2.500 - všechna čísla v dolarech na hlavu). V roce 1970 už byl HDP Rakouska o polovinu vyšší, než v ČSFSR (cca 6.000 vs. 9.000) a v roce 1989 už byla vyšší téměř o tři čtvrtiny (cca 9.000 vs. 16.000).  No a v současnosti se potácíme kolem 13.000 a Rakušané kolem 24.000  Jsou tedy pořád asi o 80 % výš. (Poznámka: Německo, které bylo v roce 1990 na srovnatelné úrovni s Rakouskem rostlo mnohem pomaleji - brzda ekonomiky NDR byla a je znát.)

  Rozbor:

 -  Naše ekonomika stále zaostává díky beznadějnému zpoždění, způsobenému příšernou ekonomickou doktrínou společného vlastnění (a dilatenského řízení) výrobních prostředků - vždy to, co je všech (a tedy nikoho) se rozkrádá velmi dobře.  

 -  DPH České republiky rostl zhruba stejným tempem (v %) jako rakouský DPH (nejrychleji rostoucí v "západní Evropě").  Přes úhradu transformačních nákladů!!

 -  DPH současné ČR je blízký rakouskému (a velice blízký německému) DPH z roku 1989. Jsme tedy zhruba na té úrovni, kterou jsme Rakušanům a Němcům tak záviděli (a jsme mnohem výš, než tehdy Italové či Španělé, kterým jsme záviděli také). Přesto mnozí mají dojem, že většina z nás umírá hlady.

  Závěr:  Ekonomika si nevede tak špatně, jak by snad z keců politiků a zcela neodborných a senzaci hledajících novinových komentářů vyplývalo. Roste stejně rychle (či pomalu - chcete-li), jako čelní státy Evropy. Socialistická devastace byla prostě nesrovnatelně větší, než jsme si uměli představit.

1 0
možnosti
Foto

Nejde tu jenom o momentální ekonomickou výkonost. Otázka zní, v jakém poměru bylo jmění Rakouska a Československa v r. 1948 vztaženo na jednoho obyvatele. Navíc Rakousko nevyzbrojovalo Stát Izrael zadarmo se všemi důsledky z toho pro ekonomiku plynoucí.

0 0
možnosti

P37e28t58r 77P90á64l79k79a

10. 10. 2014 11:44

legrační. Článek, který si dá do titulku "tady jsou čísla", aby se tvářil dostatečně exaktně a přitom celý vychází z odhadu transformačních ztrát.

Chcete-li být skutečně exaktní a vykřikovat, že máte čísla, tak neodhadujte.

0 0
možnosti

T.G. Masaryk pro život měl jedo z mott: "Synku, neboj se a nekraď"  Za bolševika bylo helo: "Kdo nekrade, okráda svou rodinu." Václav Klaus na to heslo přilepil: "Trh nás vychová a neviditelná ruka trhu povede." a spustil privatizaci a závěr své politické kariéry všechny velkozloděje omilostnil. To proto tolik zlodějů.

0 0
možnosti

1. Průměrovat cokoliv oceněného běžnými cenami je nesmysl.

2. Hrubě se mýlíte, píše o důvodech transformačních ztrát.  Tyto ztráty byly způsobeny totálním zastaráním námi vyráběných produktů. V jeho důsledku poklesla poptávka po výrobcích našich podniků v okamžiku, kdy  a/ mohli naši zahraniční odběratelé nakoupit zboží o něco málo dražší a nesrovnatelně kvalitnější   b/ když jsme si konečně mohli totéž dovolit doma. (Tatra, Jawa, podstatná část strojírenské a dopravní Škody, částečně automobilka Škoda, Praga, Zetor a mnohé další.)  Dalším nákladem, mimořádně významným byla splátka státního dluhu, podle státem převedená na státní podniky. Podniky byly s těmito dluhy privatizovány, mnohé jimi byly sraženy do kolen a mnohé díky nim padly (i tyto nesplacené dluhy byly zaplaceny v rámci sanace bank).  Do to přišla "transformace" států býv. SSSR - více než rok byly všechny tyto státy insolventní, takže i to málo, co se do těchto států ještě dodávalo nebylo zaplaceno.   To je podstata propadu ekonomiky cca v letech 1992 ÷ 1995.

1 0
možnosti

Taky se na to muzete podivat jinak. Driv ten tzv. statni majetek nebyl vlastne nici, nebyl chranen zakony ani jinak. Tak to nekteri vyuzili a sebrali ze zeme. Pozemky ani baraky se neztratily, jen uz nejsou nici, ale jsou neci. Ta cisla, co tu udavate jsou jen cisla, nic vic.

2 0
možnosti
Foto

Jenom na dividendách bylo vyvezeno zahraničními vlastníky více než 3 bilióny korun. Investováno daleko méně. Musel bych se podívat na jednu tabulku.

0 0
možnosti
Foto

Pokud hrubý domácí produkt činil  672 miliard korun z roku 1990 přepočítali na dnešní ceny,  tak by činil zhruba 2, 7 biliony korun. Jinak řečeno, česká ekonomika rostla v nejlepším případě ročně o 1,2ˇ%. Hrůza a děs.

Ruská zmrzlina v r. 1990 stála 3 koruny, dnes 12 kč. Maluch 50 tisíc, dnes srovnatelná auta 250 tisíc,

0 0
možnosti

Me treba cista vyplata stoupla cca osmdestakrat, takze fakticky mam ty jmenovane veci levnejsi.

0 0
možnosti

J52a16n 32Z27i93e55g84l13e57r

10. 10. 2014 10:13

Můžou za to komunisté, Kdyby v roce 1948 lidem neukradli majetky, nemusel stát nic privatizovat. Oni jsou Ti praví zločinci.

6 1
možnosti
Foto

Ono bylo v r. 1948 komu co ještě ukradnout? Tehdy se navíc argumentovalo v tom smyslu, že nelze připustit, aby byly privatizovány zisky a socializovány ztráty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.