Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Až dojemná pohádka. Vezmeme-li si třeba problémy Velké Británie, Francie či USA, které se jim dlouhodobě nedaří vyřešit, je třeba si přiznat, že kapitalismus už vyčerpal všechny možnosti. Představa, že by se to dalo vyřeší u nás je úplně mylná. Mi už vlastně ani nejsme. Jen v případě, že bychom se odvážně osamostatnili a vydali se cestou soběstačnosti. Avšak s ohledem na posledních dvacet let vlastního svazování se mezinárodními smlouvami, nám nezbývá, než trpně spolupracovat v područí těch silnějších. O morálce našich nových bohatých je zbytečné mluvit.

1 0
možnosti

Naprostý souhlas. Pokud nepřestane včas nesmyslné přerozdělování Bruselem, jejich nesmyslné direktivy, a nedostane konečně prostor ona "neviditelná ruka trhu", tak Brusel Evropu zazdí. Válečné štvaní a nové kolo studené války také nepřispěje. To samé si myslím o Česku. pokud konečně nepřestane vládnout ona velká strana (jak zpíval Karel Kryl v roce 1993 v písni Demokracie, tedy strana s kluby ODS, ČSSD, TOP09, ANO, KDU-ČSL a další) bude zde hůř a hůř. Oni nám totiž už nemají co nabídnout. Vlastně mají. Každý pokus o zavedení zodpovědnosti politiků, jejich hmotné odpovědnosti a přiznávání majetku smetou mediální diskreditační kampaní ze stolu. A stádo je pořád volí, a pořád volí a pořád volí. Bohužel svět funguje tak, že se buďto z chyb ponaučíme, nebo se chyby znovu opakují. U nás už bohužel 25 let.

0 0
možnosti

"Když neroste produktivita, znamená to, že si člověk nebo skupina lidí (či dokonce celá země) mohou v zásadně polepšit pouze tak, že si pohorší jiný člověk nebo jiná skupina lidí" - produktivita růst nemusí, stačí když poroste kvalita života - tzn. nemusíme za pět let vyrábět ikskrát víc aut než dnes, ale můžeme vyrábět  aut  stejně, ale zlepšovat školství, lékařskou péči atd.

0 0
možnosti

Myslím si, že sluníčkovými léta kapitalismu byla 70. léta minulého století a že výzvy k omezování přerozdělování jsou zbytečné - vzhledem k tomu, že ubývá prostředků, které by přerozdělovány být mohly.

My tak dlouhou statistiku nemáme a tak doporučuji asi 10 let starou knihu Horsta Afheldta Wirtschaft die arm macht, která popisuje vývoj ve 2.polovině 20. století v Německu.

On vydělil rok po roce HDP počtem Němců a zjistil že mezi léty 1950 a 2000 zbohatl průměrný Němec 7x.

Protože takový ovšem neexistuje, rozdělil to na firmy a bohaté (kteří ty firmy vlastní) a na zaměstnance, kteří tvoří 90% populace v ekonomicky aktivním věku.

Zjistil, že zaměstnanci zbohatli 2,8x, zatímco firmy a bohatí 12x.

To má i druhou stránku - v roce 1950 tvořily příjmy státního rozpočtu placené firmami a bohatými 75% celkových příjmů, zatímco v roce 2000 už to bylo pouhých 20% a zbývající 80% uhradili zaměstnanci.

Vzhledem k tomu, že firmy a bohatí přestali platit do státního rozpočtu a vzhledem k tomu, že příjmy zaměstnanců v posledních 20 letech zkoumaného období stagnovaly, je jasné, že není možné, aby zaměstnanci uhradili provoz veřejného sektoru a státu v dosavadním rozsahu.

Obdobný vývoj vidíme i u nás, přestože jsme hluboko pod průměrem EU (vztaženo k HDP) a náš sociální stát je spíše jakousi formou veterinárního sociálního státu.

2 2
možnosti

P45a80v20e75l 64M77a25c72h

14. 5. 2015 22:53

Pisete, ze: "Zjistil, že zaměstnanci zbohatli 2,8x, zatímco firmy a bohatí 12x". Nevim, jestli je to pravda, ale jak pisete lide si polepsili. Neoddiskutovatelnym faktem zustava to, ze nekteri lide jsou schopni v byznysu zatimco jini nejsou. Tim, ze clovek riskuje, stara se sehnat praci pro zamestnence atd. by podle meho nazoru mel byt vic odmenen nez ten, kdo to neumi. Vsichni dobre vime, jak to dopada, kdyz se vedeni ujmou lide neznali a neschopni. Vzdyt to neni tak davno, kdy nam zruinovali republiku moralne, ekonomicky i co se tyce zivotniho prostredi. Doslo to tak daleko, ze si system ani na sebe nevidelal. To co dnes v Evropske Unii zkouseji delat zavani socializmem az z toho jde cloveku mraz po zadech. Zatim nikde na svete se nepodarilo lidem levicoveho zamereni vytvorit system, ktery by fungoval viz SSSR, vsechny socialisticke staty, dnes Recko, Kuba, Severni Korea, Venezuela atd. Cina zatim jde dopredu, protoze je tam velice tvrdy kapitalizmus. Nekdo treba namitne a co zapadni Evropa? Na to bych rekl asi tolik: To se vsechno bude muset zmenit, anebo budeme mit jedno obrovske Recko.

0 0
možnosti

I když poroste produktivita práce, vždy si polepší jen někteří:

firma např. lepší organizací práce dosáhne toho, že činnost, kterou dříve vykonávalo 10 zaměstnanců, zastane nyní osob 8.

Výsledkem bude, že 2 lidé budou propuštění a pozbudou příjmů, 8 lidí na tom bude příjmově stejně a ten kdo si polepší bude vlastník nebo vlastníci firmy.

1 1
možnosti

J10a51r39a 14R28a32n53k

14. 5. 2015 20:07

Mnohdy pomuze prekvalifikovat:-), bez vzdelani v oborech, ktere jsou nejvice zadany, nemate sanci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.