Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane kolego, neměl byste psát o zemích které neznáte. Ta zázračná produktivita při tom omezení pracovních sil, je daná kromě mechanizace hlavně prací načerno. Pokud vyházíte kovboje, kterého jste zaměstnával, platíte nelegálního Mexičana hotově na ruku a nikde ho nevykazujete tak oficiálně neexistuje. Práce kterou vykonal ovšem ano. Výsledkem je, že několik lidí udělá zázračné množství práce. V Čechách ve vašem oboru takhle zvyšovali produktivitu Ukrajinci.

Dalším důvodem menšího počtu lidí v zemědělství je omezení zemědělské produkce.

0 0
možnosti

Ano, lidé přešli za zemědělství do průmyslu a odtud do služeb.

Jenže ze služeb už není kam jít....

Mluvíte o IT, fajn, taky si umím představit, že místo recepčního najdu v hotelu hologram a vyřídím si registraci, dostanu magnetickou kartu pro vstup do pokoje atd. až po platbu bez jakéhokoliv kontaktu s živým člověkem.

Máte nějakou představu, co pak budou dělat ti propuštění recepční?

0 0
možnosti

Za minimální mzdu u nás pracuje 100 tisíc zaměstnanců.

Protože z toho není možné zaplatit životní náklady, čerpají různé sociální dávky a příplatky.

Přidat zaměstnancům? Není možné, jejich zaměstnavatelům by prý hrozil krach...

A tak lze konstatovat, že jsou u nás stovky zaměstnavatelů, kteří jsou schopni provozovat své "zcela soukromé a čistě tržní" podnikání pouze pokud jsou jejich mizerně placení zaměstnanci subvencováni státem.

0 1
možnosti

P37e70t46r 28D33y14n12t96a15r

26. 6. 2015 16:38

Jste podnikatel, nejste vědec, článek pěkný čtu vase všechny…ale dnes tomu nerozumíte.  Za prvé senesmíte dívat na svět jako na celek. Z prodavačky softwarového inženýraneuděláte. Lidi nejsou homogenní dav, který “když není tohle, budou dělat něcojiného” lidi jsou specialisti. Dřív to bylo tak, že když lednička sebrala práci ledařům, tak začali pracovat v lese. V budoucnu to bude tak, že když vámrobot sebere práci v továrně, tak ji sebere I v tom lese I v další továrně.Sice bude obrovská nabídka několika násobně lépe placené práce, na kterou alevětšina národa nebude mít kvalifikaci. Je třeba se dívat na každý lidský osudzvlášť, ne na lidi jako celek.

 

Druhá věc je že přijde čas kdy se počítač naučí kreativitě.Píšete o tom, něco o tom I přečtěte. Výzkum umělé inteligence, v čechách třebaMarek Rosa a Keen Software House, v zahraničí Google Deepmind. Počítač má jednuvýhodu kterou mu nic nesebere a to rychlost výstupu. Vás napadne článek ahodinu ho formulujete. Počítač zformuluje za hodinu několik milionů stránek,konkrétně přibližně 90. Wikipedia má 30 milionů stránek a jedná se o největšíknihu lidstva.

 

Počítače nejsou daleko od toho aby začly myslet a tvořit. Přijdečas kdy počítač dokáže napsat průměrnou knihu. A jako vstup nebude potřebovatbuď vůbec nic, nebo prosté “téma”. Vám se to zdá jako naprosto nereálné scifi,ale to je prostě tím že se o problematiku umělé inteligence nezajímáte. Přijdeto. Takový počítač zlikviduje jedním šmahem za hodinu všechny průměrnéspisovatele protože napíše 50 tisíc knih jen za tu zmiňovanou hodinu. Nejdříveprůměrných, později už lepších. Za týden práce už nebude možné jeho dílo přečístnejen pro jednotlivce,ani pro tisícičlené organizované skupiny kdy každýčte něco a hodnotí. Druhý počítač stejným šmahem zlikviduje všechny redaktoryvšech internetových periodic, naprosto stejným způsobem. Nebude na to třebasuperinteligentní umělá bytost ze startreku, specializovaná mašina co píšepříběhy podle pravidel naučených z literární univerzity

0 0
možnosti

Tak pan Marx byl dozajista průkopníkem ve svém oboru. Jak tvrdíte, upozorňoval na ztrátu pracovních míst, a ta vskutku přišla. Dělníky  továrnách nahradily stroje, farmáře nahradily traktory. Nicméně jednu věc neviděl a tu vy používáte proti němu - tedy to, že se vytvořily nové obory, které zaměstnaly ty lidi, kteří byli navíc. 

Taková situace je dodnes, víceméně stále vnikají obory, které kdysi nebyly. Dnes nejspíš hlavně služby, například turistika na konci 19. století nebyla zrovna rozšířenou záležitostí (krom nadšenců a smetánky) oproti dnešku. Vznikají nové produkty, příležitosti pro nové opraváře (IT například), poradny, atd.

Ale zároveň si myslím, že to nelze aplikovat donekonečna. Množina možností nových pracovních příležitostí v nových oborech není nekonečná, spíše se zmenšuje. Zároveň lidí stále přibývá, ale v dnešní době globalizace a supermarketů tempo přibývání pracovních příležitostí na obsluze těchto lidí zaostává. Jeden supermarket obslouží spoustu lidí, kde kdysi bylo třeba více obchodů, stejně tak online nakupování snižuje náročnost na počet lidí v obsluze, avšak obslouží více lidí. 

Již dnes můžeme vidět limity založené na výše popsaném. Nicméně zatím to není nijak zvlášť pozorovatelné, protože se zde vytváří umělá zaměstnanost, která celý problém umí zakrýt. Jejím příkladem jsou třeba neziskové organizace, které velmi často vysávají peníze ze státního, avšak často je jejich přínos diskutabilní. Sice se najde dost těch, které reálně pomáhají...ale nevytvářejí nové hodnoty, spíše za poměrně vysokou hodnotu opravují, co bylo napácháno jinde....

Roboti již dnes sebrali práci milionům lidí, avšak jinou "vytvořili", respektive lidé si vytvořili další příležitosti změnou stylu života. 

Obávám se, že nás ale takováto "bublina" jednou dohoní, pokud se nestabilizuje poměr "nových pracovních sil" a "nových pracovních příležitostí". Dnes těch pracovních sil přibývá exponenciální řadou, u toho druhého bych se to neodvažoval tvrdit.

0 0
možnosti

I když s některýma věcma souhlasim, tak už v nadpisu je nesmysl. Protože miliony nezaměstnaných v prťavém Česku to položí každou vládu a nastoupí vláda tvrdé ruky. Zamyslel jste se nad tím, proč odbory chtějí minimální mzdu?

Zdá se Vám v pořádku, že někdo chodí na 8 hodin do práce a nemá na nájem? Liberální ekonomika naráží vlastně na úplně stejné hranice jako budování komunismu. Totiž na lidi, jen v opačném gardu. V socialismu nemají lidé motivaci podnikat, protože ať dělají co dělají, vždycky jim většinu někdo sebere a dá někomu jinému. V dnešní době můžete pracovat do úmoru, ale plat Vám nezvednou, protože konkurence ze zemí s polootrokářským systémem je veliká. O co víc ušetřím na levnější telce, o to víc zaplatím na nezaměstnané pracovníky Philipsu. Trička sice máme za pár babek, nemáme ale práci pro ženský z textilního průmyslu. A to s těma robotama je taky taková věc. Jestli chcete zaměstnávat roboty, tak doporučuju zaměstnat je při výrobě náhradních dílů pro další roboty. Kdyby jste totiž vyráběl třeba kastróly. Tak protože lidi které jste nahradil nebudou mít práci, žádný kastról si asi nekoupí a uplácají si ho sami z hlíny. Inteligenti mají vždy odůvodnění, proč je liberální ekonomika ta nejlepší. My co se živíme opravdovou prací, vidíme že to vůbec není pravda. Čechy můžete ještě oblbovat, jelikož jsme skočili z marastu rovnou do globalizace a normální život vlastně neznáme. Ale v německu jim to už nevěří skoro nikdo. Němci si totiž dobře pamatují jak se měli v době, kdy bylo 100x víc předpisů a zákazů, v době kdy většinou vydělávali jen chlapi a přesto bylo na auto bez úvěru i na dovolenou. Vidí jak se nůžky rozevírají a vidí čím to je. :-/

3 1
možnosti

Máte v mnohém pravdu, ale některými výroky jste svou úvahu poněkud "zazdil". Když například hovoříte o "neschopném zaměstnanci", jistě musíte uznat, že zcela nepochybně existuje i kategorie "neschopných zaměstnavatelů". A nemusí jít nutně o neúspěšného zaměstnavatele. Mnoha zaměstnavatelům by vyhovovalo, pokud by mohli zaměstnance kdykoli "sešrotovat" – jako ten stroj, o kterém hovoříte. Navíc je zřejmé, že už z logiky vztahů nadřízenosti a podřízenosti je zaměstnavatel vždy ve výhodnějším (mocnějším) postavení, než zaměstnanec – právě proto existují zákony na ochranu zaměstnanců, které by měly fungovat jako hranice svévole na obou stranách. Snaha některých zaměstnavatelů tyto hranice posouvat ve svůj prospěch – to nikdy nevěstí nic dobrého. Neschopný zaměstnavatel je vždy zdrojem mnohem větších škod, než neschopný zaměstnanec. Když se podíváme například na historii tzv. Velké mostecké stávky, tak se nakonec ukázalo, že celou krizi způsobili právě zaměstnavatelé. Při rozsáhlém vyšetřování, do něhož se zapojila vláda i parlament, nakonec vyšlo najevo, že i přes hospodářskou krizi měli důlní podnikatelé tak obrovské zisky, že nebylo nutné propustit ani jediného zaměstnance. Ale nejprve se musela odehrát dlouhá řada lidských tragédiií, než se na to přišlo.

Když hovoříte o prodavačkách, které jsou podle Vás "ochotny pracovat třeba i za nižší než státem vyžadovanou minimální mzdu", tak snad jste schopen vnímat, že slovo "ochotny" není výrazem, který to přesně vystihuje. Byly zde doby, kdy sedmnáctiletí osiřelí zaměstnanci byli "ochotni" pracovat šestnáct hodin denně v dolech – jak názorně ukázalo vyšetřování důlní katastrofy v Příbrami v roce 1892. Pro mnohé zaměstnavatele by ideálním zaměstnancem byl otrok.

Jinak samozřejmě o těch kvótách, strachu z technologií atp. máte pravdu, ale chtělo by to i trochu lidskosti. K těm Vašim "zkoušám" nejlépe pasují slova Krista: "Není možné, aby nepřišla pokušení; běda však tomu, skrze koho přicházejí".

6 0
možnosti

Konecne nekdo s rozumnym myslenim. Nemam co dodat. Ale dekuji za uvahu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.