Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠČ

Nechci se pouště do velké diskuze, tak jenom zlehka. Nepřidali 8 dní (1.1., 25.12 a velikonoční pondělí bylo stejně zavřeno), pokud si budu chtít opravdu nakoupit, tak půjdu v den, kdy je otevřeno, tudíž zboží bude stejně koupeno (ztráta nevzniká), a většinou remcají zaměstnanci, co měli státní svátek zaplacený zaměstnavatelem, takže klidně si mohli celý den šopíčkovat a ještě to měli placené (takže asi neví co budou s volným časem dělat).Takže mi to nevadí, že bude pár dnů zavřeno a sousta ženských, co v supermarketech makají, to asi taky ocení. Ti ostatní, co to mají jen jako brigádu, protože stálý personál si přece dovolenou vybírá, tak ti možná můžou trochu remcat.

1 1
možnosti
JH

Jo, ty, co v těch supermarketech pracují, to jistě ocení - některé dostanou výpověď (cca každá padesátá) a všechny ostatní přijdou o příplatky za práci ve svátek...

Tohle je ale ve výsledku úplně nepodstatné - podstatný je fakt, že se stát montuje do něčeho, do čeho mu ve skutečnosti nic není.

3 1
možnosti
RM

Já osobně bych nereguloval - trh si žádá své a ať to tedy i dostane.

Jak by také mohl našim občanům někde upírat jejich oblíbený sport - shoping. Až ten bude na olympiádě, tak Češi mají jasné zlato.

Někdy mne rozesměje jak mladá rodina chodí po OBI, ve vozíku žádný nákup, jen dítě a jen koukají a chodí. Nechápu jak takto může někdo trávit čas. (není to vidět jen v OBI, ale i v jiných obchoďácích)

Když někdy (jedouc kolem) vidím, že před obchodním centrem není kde zaparkovat, tak přemýšlím co ty lidi dělali když tam to centrum nebylo. :)))

0 0
možnosti
KB

V jednom s vámi nesouhlasím, a to že stát něco vymyslel. Nevymýšlí to stát, ale konkrétní lidé, od kterých se to dá navíc čekat.

Já dám příklad. Když dostatečné množství lidí dá svůj hlas např. Matěji Stropnickému a jemu podobným, tak prostě jednou nebudeme jezdit autem. To nevymyslel stát, ale prostě prosadili konkrétní lidé.

0 0
možnosti
PK

Přiznávám se, že mě nějakých 8 dní v roce, kdy budou supermarkety zavřené nechávají v klidu...Možná je to tím, že jsem půlku života strávil v socialismu, možná je to tím, že raději trávím svátky (pokud mám volno - pracuji v nepřetržitém provozu) s blízkými lidmi, nevím... ale zajímalo by mě, jak by úřady reagovaly, kdyby si tyto supermarkety účelově zmenšily prodejní plochu, aby se vešly do těch 200 m2... a nebo začaly hrát takovou hru, že by supermarket o větší ploše najednou "patřil" více firmám či "dceřiným" společnostem např. XY-potraviny, XY-drogistické zboží, XY-elektro a placení by bylo u společnosti XY-pokladny.

Dalším problémem jistě je, že už teď jsou přímou součástí obchodu i jiní vlastníci - u nás to již před cca půl rokem ukázala společnost Penny... přímou součástí tohoto obchodu je i řeznictví a pekárna, které mají jiného vlastníka - a Penny je rázem menší než maximálních 200m2.

A to nemluvím o dalším "problému"... V jedné budově je více nájemců - u nás je to např. Kaufland, Ve stejné budově, ale mimo prodejní místo Kauflandu máme pekárnu, řeznictví, lékárnu, vinotéku, květinářství a trafiku. Vlastní Kaufland je oddělen pouze kovovou překážkou, kterou bych bez jakýchkoliv potíží překonal i já - pro neznalé - je to docela dost nízké a teď si představme situaci, že si Kaufland postaví hlavu a odmítne investovat do nějaké kompletní uzávěry či do ochranky, bude chtít uzavřít celou budovu... a ostatní nájemci se budou bránit např. soudně a budou chtít mít otevřeno... Přiznávám se, že i v tomto případě by mě zajímalo, jak stát bude jednat...

0 0
možnosti
Foto

S názorem v článku souhlasím. Prostě někomu vyhovuje chodit nakupovat o víkendu, jiný radši sedí doma a třetí je zase raději v práci.

Přidám k tomu příhodu, na co si stěžoval jeden obkladač (OSVČ). Povídal, že on pracuje podle potřeby 8-10 hodiny denně. V poledne se jde najíst. Normálka. Volný čas a víkend tráví s rodinou, odpočinkem, zajde na pivo atd. Ale že v oblasti, kde pracuje, je ještě jeden obkladač, který ostatním obkladačům kazí ceny. Ráno vstane, namaže si tři krajíce chleba, v šest je v práci, padne na to a maká do 20 - 21 hodin večer, ani nejde na oběd. Nezná soboty, neděle, žije sám. Jeho cena za práci je hodně pod průměrnou cenou ostatních. A že mu kazí ceny a bere práci atd.

Já tomu pánovi dříčovi nezávidím. Mě samotnému více vyhovuje trávit čas s lidmi, které mám rád. Každá věc kterou chceme, má svou cenu. Chci mít čas být s těmi co mám rád? Pak holt nemůžu být 16 hodin denně v práci i za cenu, že třeba nemám tolik peněz. Chci mít víc peněz, nebo mě prostě baví jen pracovat? Tak prostě budu v práci. To že se obě skupiny navzájem ovlivňují je normální a jediná šance jak to minimalizovat je socializmus, který je ovšem naprosto demotivující a nejvíc nahrává těm nejlínějším a ty schopné odrazuje. A ve výsledku tím trpí všichni, protože ve skutečnosti ti schopnější nakonec dávají práci těm méně schopným.

0 0
možnosti
VF

K čemu máme svátky?

K čemu máme neděle?

Zrušit a chodit do práce denně.;-)

0 0
možnosti
JC

Mimochodem, dost Ukrajinek pracuje v marketech a ty jsou většinou pravoslavné, takže mají štědrý den 6. ledna. To jako že budeme v rámci nediskriminace také nenakupovat 6., 7. a 8 ledna?

0 0
možnosti
RM

No tak všeobecně - pokud se děvčatům z Ukrajiny něco nebude líbit na našich zákonech, tak můžou táhnout zase zpátky na Ukrajinu.

0 0
možnosti
JC

Bude se regulovat do té doby, než se vzbouříme. To mi připomíná rodiče: matka vždy, když četla, že je něco škodlivé, tak to vyřadila z jídelníčků, nakonec jedli jen brambory s tvarohem, no a pak se otec vzbouřil a zase bylo knedlo, zelo, vepřo.

1 0
možnosti
VN

Kdyby zůstalo pouze u tohoto , nevadí mi to. Regulace a byrokracie v jiných oblastech mne totálně točí , ale tady...proč ne. Alespoň to pomůže malým obchodníkům...

0 0
možnosti

Je to jeden pohled. Je objektivně, i subjektivně správný.

Problém je v tom, že i ten druhý pohled je objektivně, i subjektivně správný. Druhý problém je v tom, že fanatici nikdy nepřipustí, že jejich pohled nemusí být ten jediný správný.

Nežijeme proto, abychom pracovali, ale pracujeme proto, abychom žili. Autorův pohled je zcela správný z ekonomického hlediska, ale pomíjí tento aspekt. Lidé pracující v supermarketech budou spokojenější, protože práce o svátcích je zbytečný stres. Stres omluvitelný u nezbytných povolání či v továrně (v továrně už méně) s nepřetržitým provozem, ale u supermarketů docela zbytečný. Zákazníci nakoupí jinde a pokud na něco zapomenou, skočí do vietnamské večerky. Ekonomika tím nějak zvlášť neutrpí. Spíše jde o určitý symbol utahování šroubů. A já osobně na symboly kašlu, myslím racionálně.

4 0
možnosti
JH

A kdo stanoví, co je "nezbytné povolání"? Je nezbytné, aby bylo o víkendu otevřené třeba muzeum? Restaurace? Divadlo? Koupaliště? Není. Můžeme o víkendu chodit třeba na procházku do lesa, pivo si dát doma, a místo koupaliště se vyrochnit ve vaně...Rv

Tady nejde o to, jestli to pomůže nebo nepomůže ekonomice. Jde o to, že je to nesmyslné vměšování státu do svobody svých občanů.

2 1
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.