Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Foto

Tiskla koruny a kupovala Eura. Dělat to sám, musel bych rychle zbohatnout. Tak proč u banky mluvit o zchudnutí?

0 0
možnosti
EC

ČNB vzala lidem 2B. Za ně nakoupila Eura. Takže já osobně jsem podílově (dle aktiv v Kč) chudší. Zase jsem podle stejného podílu bohatší o nakoupená Eura.

Kdybych to tak chtěl, tak jsem si mohl za své koruny eura nakoupit sám...

0 0
možnosti

"Nezavisla" centralni banka a statni media podle me pouze znamena, ze mohou byt hrave zavisle na necem, co nemuze stat, jeho obcane ovlivnit ani v demokraticke spolecnosti ve volbach, takze se spis nabizi otazka, komu to prospiva. Obcane se oslabenou korunou v podstate slozili na intervence, tak by z nich neco meli mit. Udrzeni zeme jako levne montovny mi jako zisk pro ne moc nepripada. Prace za par babek uz je snad na horsi urovni nez aby si clovek sam pestoval zdravejsi potraviny. Pokud by napriklad bylo mozne temi biliony vymazal statni dluh, tak by z toho lide alespon neco meli, jinak mi spis tato akce "nezavisla banky" pripada, ze je spis v zajmu nekoho jineho, nez nasi zeme a jeji obyvatel.

3 0
možnosti
RF

Mě teda vychází, že ČNB klidně může i vydělat... Ty 2 bil. se samozřejmě neztratily a nikdo je neukradl, jsou v EUR rezervách ČNB a budou se časem prodávat, až to bude pro ČNB výhodné. Nic ji do urychleného prodeje netlačí.

S odhady zisk/ztráta bych opravdu počkal.

Vliv na ekonomiku byl pozitivní, to prostě musí uznat každej. Než nadávání byste měli uznat, že to byla česká vyčůranost, použít tenhle zapomenutý měnový nástroj, který s přijetím Eura ztratíme.

4 1
možnosti

Uz pred intervencemi se nasemu vyvozu velice darilo, takze to nebyl duvod. Duvod byl uveden jako donuceni lidi utracet a pomoci inflaci, co mi prijde jako take zabavne, kdyz pred vanoci, kdy lide planuji utracet a navic cerstve po volbach pred sestavenim vlady, co muze mit take vliv na korunu, se nekdo rozhodne ze zacne intervenovat. Nasi podnikatele musi citit tlak na inovace, lepsi organizaci prace, abychom se posunuli k vyspelejsim zemim, a ne podporu vyvozne ekonomiky zalozene na levne pracovni sile.

5 0
možnosti
JH

ČNB pykat nebude, bankéři mají dostatečné příjmy na to, aby osobně nepocítili vliv podhodnocené koruny. To, že ekonomika neměla důvod inovovat, jsa uklidněná stálým kursem je fakt. Deflace (zhodnocení měny) se bojí především dlužníci (a stát je ten největší, proto se proti krokům ČNB neozval)). V ekonomice by mírná deflace vedla ke zvýšení zájmu o českou korunu, jako o měnu, která je stabilní a neznehodnocuje se (jako €, $, a další "světové" měny). Ano exportéři by to měli těžší a byli by nucení více inovovat (a na inovacích stojí rozvoj ekonomiky).

7 0
možnosti
VP

Aneb jak biolog komentuje ekonomii. A většina příspěvků níže jsou taky jen výštěky zlostných čecháčků. A pokud někdo debatuje fundovaně, dostává hromadu mínusů.

2 4
možnosti
RC

Tak kdyz muze byt pro biologa prodany byt=byt s rezervacni smlouvu, kde neni ani uzemni rozhodnuti, tak proc ne.

0 0
možnosti
ŠT

To jsou neskutečné kydy... Tenhle člověk je úplně mimo mísu.. kdyby ČNB nezačala i intervencemi, česká ekonomika by šla do deflace. Pro neznalé: vygooglujte si či to znamená deflace/inflace.

Pokud by šla ekonomika do deflace, tak by se například nezvysovaly platy, jelikož exportní firmy v Česku by museli prodávat do zahraničí za mnohem levněji. Tímhle krokem ušetřila ČNB firmám 825 miliard, které mohli firmy použít právě na zvyšování mezd. Ano, je fakt, že importní zboží se zdražilo, ale představte si, že při deflace, která nás bez intervencí čekala, by byla tak nízká poptávka po spotřebním zboží, že by k nám zahraniční firmy přestali dodávat zboží, jelikož by byl trh překoupený.. takže ano, je to správné rozhodnutí. Pro nás občany je inflace pozitivní znamení, jelikož je jednoduché pravidlo: inflace=zvyšování mezd. Nadávat na intervence můžou jen lidé, kteří nemají základní ekonomické vzdělání a hodně vysoké ego, jelikož vám budou tvrdit, že když je koruna silná, ukazuje to na sílu národa.. absolutní nesmysl!

Ano, pravda je, že na intervencích vydělal například Kellner, který koupil O2 dva dny před zahájením intervencí a jelikož O2 vykazuje svůj majetek v eurech, tak po intervencích stoupl majetek O2 a tím pádem narostly ceny jejich akcií...

4 19
možnosti
AW

Inflace = pozitivní znamení ??? Tak to jste opravdu hodně mimo.

8 2
možnosti
Foto

Není důvod proč by měla pykat ČNB, celkem správně a logicky budou pykat voliči. Kdo volil všechny ty "nosiče dobra" a obhájce EU, měl by právem pykat. Ti ostatní se bohužel svezou, ale každý z nás může zpytovat svědomí, koho volil a proč. A jestli třeba právě tohle není důsledek. Protože sliby o všechno se postaráme, všechno zajistíme, jsou vábivé, jen ty konce nebývají až tak růžové. A ono to nekončí, protože jsme sice udrželi korunu, kde bylo třeba, ale co teď s tím obrovským množstvím EUR, když je na tom ta měna čím dál tím hůř? Ale asi houby zle, protože jak říkají mnozí, bez EU bychom na tom byli strašně špatně, takže je to vlastně dobré nebo není? ;-D

5 0
možnosti
JH

Já taky nevím, vím jen, že mne to osobně stálo ztrátu cca 20 000. Jedno však vím, neskončí to dobře, jelikož neexistuje žádný precedens, kde socialistické regulace skončily dobře.

14 1
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.