Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Minimální mzda může být jen tak velká, jaké jsou zisky firmy. U nepoctivých zaměstnavatelů je to něco jiného. ti zneužívají určenou výši minimální mzdy. Kdyby tato neexistovala, neměli by se čím řídit a platy v některých firmách by mohly být vyšší nebo by nemusela být část platu na ruku. Každý z nás má jiné životní nároky. Je hloupost určovat soukromé firmě výšku platu. Tuto mzdu pobírá velmi nepatrná část lidí. Zvýšením minimální mzdy se musí zvýšit všechny mzdy, takže náklady firmy radikálně vzrostou. Co to udělá s nezaměstnaností, je zbytečné psát. Napřed půjdou ti s nejmenším platem. Při každoročním zvyšování musí zákonitě krachovat jedna firma za druhou. Takže vyšší nezaměstnanost, tím pádem nižší výběr daní. Tím pádem i vyšší výdaje státu pro nezaměstnané. Takže nakonec na to doplatí všichni.

4 3
možnosti
JF

Jak můžete stále tvrdit, že se zvýšením minimální mzdy se zvednou všechny mzdy a radikálně stoupnou náklady . Já se opravdu podivuji nad tvrzením, že zvýšení minimální mzdy zhroutí finance firem. Za poslední dva roky vlády přijaly některé  ekonomické opatření, které přímo likvidují firmy a my se tady bavíme o pár stovkách co se těm chudákům přidá a na druhé straně stát firmám i zaměstnancům tahá z kapes miliardy. Do toho ještě plantat nižší výběr daní u těchto mezd, tak si to dejte mzdové kalkulačky, lidé s minimální mzdou neplatí daně ze mzdy a pokud mají jedno nezaopatřené dítě pak dostanou na výplatu více než je jejich minimální mzda - což znamená, že ze mzdy neodvádějí státu nic, naopak dostanou více díky daňovým bonusům Tvrdit, že se firmy zhroutí kvůli minimální mzdě, stát nevybere daně a budou tisíce nezaměstnaných je tmářství. V tomto státě berou mzdu do 10 000 Kč 4 % zaměstnanců viz http://www.czso.cz/csu/2014edicniplan.nsf/t/E500250754/$File/11002614A11.pdf

3 0
možnosti
KD

Evzene ty zase kecas blbosti. Kolik musis mit deti, aby socialni davka se rovnala minimalni mzde ? Do kolika let budes mit ty deti napsane na sebe ? Do duchodu ?

Naklady prace jsou u nas ctvrtinove nez v Nemecku, jak to ti nemecti zamestnavatele delaji ze ziji ?

Tvrdis, ze "vysoka" minimalni mzda znici nase exportery ! Oni ale prodavaji za obvykle ceny jinak by byli obvineni z nekale souteze! Kdyz tedy neumi podnikat, tak at toho nechaji anebo si nehorazne masti kapsu na ukor zamestnancu !

A na zaver kolik lidi u nas bere minimalni mzdu ? Jsou to ti, kteri pracuji za mzdu na ruku a zamestnavatel plati odvody z nahlasene minimalni mzdy. Proto tolik revu a uplacenych novinaru ci diskuteru !

5 2
možnosti
Foto

Zajímavé je, jak tady pořád operujete s minimální mzdou na západě od nás. Vždyť v Německu ji zavedli od 01.července 2014 a stáli za tím zase jen socdem se svoji vyděračskou politikou. Němci teprve začnou poznávat, co to je za svinstvo. Ona totiž cesta vede opačným směrem - snižit sociální příspěvky, aby se lidem vyplatilo chodit do práce.Dělal jsem v Německu také a zažil jsem třeba tzv.kurzarbeit. Já jsem i za tu sníženou mzdu do práce chodil, ovšem Němci raději zůstali doma, neboť na soc.dávkách měli dvojnásobek toho co já. A seděli doma. V Německu totiž platila tzv.minimální sazba v jednotlivých odvětvích, ne plošná pro veškeré práce. Ona totiž i ta práce má pokaždé jinou hodnotu.

14 5
možnosti
KD

Kdyz prace neni, tak kam maji chodit?

2 0
možnosti
JS

Pokud jsou sociální dávky vyšší než minimální mzda, demotivuje to lid pracovat. Proč by chodili každý den do práce, když si můžou jednou za měsíc dojít pro dávky

15 1
možnosti
VL

S tím mohu souhlasit. A navíc stát těžko zbankrotuje na rozdíl od podnikatele, platícího mzdy. Logicky mi vychází, že nejlepší je nechat všechny na sociálních dávkách.

6 0
možnosti
MP

Znám hodně lidí s velmi malými platy, ale nikdo z nich nemá minimální mzdu! Opravdu jde o populismus, který uškodí napřed těm potřebných a postupně i dalším ještě zaměstnaným...Zrušením této mzdy se zvýší i výběr daní, sníží se počet výplat na ruku...

3 5
možnosti
LH

L13i28b13o40r 82H18o48s85a55k

24. 7. 2014 18:47

Snizi se pocet postizenych kteri pracuji a zvysi se problem nezamestnanych, kterym vyssi minimalku neda uz vubec nikdo - kdyz jim nedal ani tu nizsi. A samozrejme vzroste problem tech kteri za minimalni mzdu pracuji, ackoliv se levicaci snazi delat ze takovi lide neexistuji nebo jsou to podvodnici.

1 1
možnosti
EJ

Už to tu bylo napsáno, ale stále potvrzuji - minimální mzda pro stát, na ruku průměrná. Kolik milionů měsíčně takhle jde do kapes pánů podnikatelů? Nepomůžete si. Nebudete souhlasit, přijde jiný. V jedné rodině 2 zaměstnanci a kolik takových rodin je?:-(

5 2
možnosti
RH

R64a53d22e12k 69H42o10d93a15ň

24. 7. 2014 21:44

Jestliže zaměstnanec dostává nějakou mzdu papírově a jinou na ruku, pak rozdíl nejde do kapsy "pánu podnikateli" ale zjevně zaměstnanci. Vždyť se nad tím zamyslete: pokud dostane 25000 na ruku a papírově má minimální mzdu, pak zaměstavatele stojí 28 836 Kč. Superhrubá mzda 28 836 by znamenala 16 839 Kč čistého. Zaměstnavatele to vyšlo v obou případech stejně, ale zaměstnanec dostal téměř o 8 000 Kč víc.

3 1
možnosti
NO

http://zpravy.aktualne.cz/finance/nejhure-placene-prace-v-cesku/r~0a85965a10c511e4a60c0025900fea04/

a na prvni pricce se umistili:

1. Uklízeči v provozovnách osobních služeb10 125 Kč

porad je to o nejakych 20 % nad minimalkou. Ve vetsine pripadu jde o ojebavku na odvodech, nic min. Zarazejici je, ze nekoho po 25 letech od plyse bavi delat ocaska sousedum, kde je minimalka nejakych 40 klacku :-)EUR^

4 2
možnosti
KN

K44a71r91e79l 98N58o59v58á58k

24. 7. 2014 17:51

A za slušnej menší byt dáte nájem třeba 25 klacků. To jen pro úplnost, abychom zůstali v obraze.

0 2
možnosti
LH

L96i63b59o27r 79H47o15s84a60k

24. 7. 2014 17:42

Jsem nejak nepochopil uz ten zacatek. Samozrejme ze minimalni mzda zvysuje nezamestnanost. Tak to je podle ucebnic ekonomie i selskeho rozumu. Ani jedno byuch neignoroval.

A samozrejme ze je to mozne kompenzovat necim dalsim, co ji naoppak snizi, takze v uhrnu treba i poklesne. Akorat dobre vidim ze na zvyseni nezamestnanosti pusobi tech 700 Kc, zatimco kompenzacne na jeji snizeni pusobi.... a tady nevim co.

1 3
možnosti
VL

Připomíná mi to ten vtip, proč muži mají oproti psům navíc 3 mozkové buňky - aby se při honění ocasu netočili dokola.

V bodě 3B a 3C totiž popře svůj bod 1.

2 0
možnosti
NO

do 40 % prumerne mzdy se nic nemeni, viz vcerejsi debata v UK

A beztak maji minimalku vetsinou ti, co berou zbytek bokem, aby se vyhli danim a odvodum. Neprime dane a poplatky se za Kalouska zvedaly opakovane, s primymi se nic nedelo. Procpak? :-)EUR^

4 0
možnosti
LH

L65i27b96o25r 62H90o59s13a90k

24. 7. 2014 17:43

Ja bych pred 'procpak' dal fakt ze mame vic nez pul milionu nezamestnanych. Pritom delame same veci ktere nic nemeni, tak kde se vzali? ;-)

0 1
možnosti
RK

"Riziko toho, že to už se jedná o přehnanou částku, je vysoké." ;-D  Ale neříkejte. Vy byste se za ty prachy ani neuprdnul, natož abyste pracoval.

8 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.