Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale vždycky všichni budou chtít víc a najdou si řadu dosti oprávněných důvodů proč to chtít. Na druhé straně ovšem leží otázka kde na všechny ty „oprávněné“ požadavky brát.

Možná je to tím, že příliš mnoho kantorů i škol je zanořeno do nekonkurenčního státního školství. A to vlastně i ty sice „soukromé“, ale státem dotované, tedy vlastně skrytě státní.

Jistě, vzdělání je základním kamenem vzdělané společnosti. Ale zde vidíme místo reálné a aplikovatelné vzdělanosti jen honbu za tituly, které jsou už tak znevěrohodněné, že neznamenají prakticky vůbec nic. Státní maturity, ani státní přijímačky na tom nic nezmění.

4 0
možnosti
Foto

A ještě trochu rouhání navrch: myslíte, že když učitel dostane o 10 % větší plat, naučí o 10 % lépe, nebo více? A naopak? ;-D

1 0
možnosti
JS

Česká republika je v Evropě z hlediska platů a cenových hladin poměrně exotickou zemí. Platy máme oproti západní Evropě značně nízké, ovšem životní náklady jsou se Západem zcela srovnatelné. Nejlépe se to demonstruje například na potravinách. Jejich ceny jsou u nás nejen prakticky shodné nebo dokonce vyšší, ale jejich kvalita (ačkoli jde o západní výrobce) často pokulhává. Evropské bankovní "matky" tuzemských bank vykazují v domovských zemích ztráty, ale u nás vykazují astronomické zisky – a to navzdory naší skomírající ekonomice. Plat tří čtvrtin tuzemských zaměstnanců nedosahuje úrovně průměrné mzdy, ale platy manažerů jsou se Západem zcela srovnatelné. Obchodní řetězce zcela nepokrytě zkoušejí, co vydržíme, a servírují nám potraviny a výrobky, které by se Němcům nebo Francouzům vůbec nepokoušely prodat.

Zahraniční partneři tuzemských továren pozměňují hodnotu zde vyprodukovaných výrobků takovým způsobem, abychom v České republice sice pokryli náklady, ale zahraniční partneři vykazují těmi samými výrobky úžasnou produktivitu a ziskovost.

Stavební firma, která není přicucnutá na státní rozpočet nebo alespoň "loajální" úředníky, tak jako by nebyla. Úřady jsou u nás ochotny uspořádat hon na stokorunového dlužníka, ale podvodníci, kteří žonglují s miliardami, jsou nepolapitelní.

A takhle je to tady se vším.

2 0
možnosti
VH

A čemu se divíte?  Máme snad obdobnou produktivitu práce, jako Němci či Francouzi?  Ne - je 70% ve srovnání s Německem a 77% s Francií.

1 0
možnosti
PN

P84e93t84r 45N45ě92m67e95c

16. 9. 2014 13:05

Platy u nás jsou asi ve všech odvětvých nižší než na západě. Pokud chci poukazovat na nízký úlat učitelů u nás, měl bych ho porovnávat s průměrným platem u nás a současně porovnat plat učitele např. v Německu s průměrným platem v Německu.

3 0
možnosti
DM

Přesně tak,tímto způsobem totiž může plakat každý z nás...

To že jsou u nás platy nízké je obecně známo,otázkou je proč,případně co s tím..

Proč je dáno mentalitou,nižší produktivitou,energetickou náročností,ale i jistou neochotou bránit se a akceptací toho co na západě neprojde.

Co s tím je nasnadě,aktivněji vystupovat,nedovolit zahraničním firmám to co by u nich doma neprošlo,častěji střídat zaměstnání,ochota se učit a stěhovat za prací(mobilita pracovních sil je u nás dosti tristí,byť i to má své důvody,stát dělá vše proto aby mobilita nebyla pokud možno žádná)

Na zamyšlení závěrem:Otázka je zda je vůbec možné mít platové standardy Švýcarska,Německa,pokud nemáte německou ,švýcarskou ekonomiku?

Stačí se podívat do Itálie,Francie-aneb jak dlouho si tyto země své NADstandardy udrží?

Případně se jukněte do Řecka,to už dojelo....

3 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.