Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S článkem souhlasím, jen se minezdá váš argument o těch 8,.5 miliardách, to je trochu složitější a určitě to nejsou reálné peníze, "za které by se dalo něco koupit", kdyby CNB neintervenovala, to je hodně velké zjednodušení.

0 0
možnosti

Regulace kursu domácí měny není zdaleka jen záležitostí ČNB. Dlouhé roky to dělalo Švýcarsko, dělá to i nadále Japonsko a tzv. "kvantitativní uvolňování" také není nic jiného než oslabení vlastní měny. Oslabení vlastní měny má vždy za následek posílení domácí ekonomiky, tj. podpora exportu a utrácení doma.

Cílem veškerého snažení ČNB totiž není, aby se pan Korec měl ještě lépe, ale aby byly splněny inflační cíle. Že se je nepodařilo naplnit, je věc jiná - kdo mohl před 3 lety očekávat, kam se posunou ceny ropy a energií obecně ? Ekonomiku se však nastartovat podařilo, takže z pohledu národní ekonomiky to byla akce úspěšná.

Pan Rusnok není zrovna můj oblíbenec - ale na druhou stranu je to bankéř, a tedy člověk se znalostí věci a dlouholetými zkušenostmi. Nikdo soudný nemohl očekávat, že jakmile se stane guvernérem ČNB, tak otočí kormidlem.

ČNB nevyhodila žádné peníze a nedalo by se za ně postavit vůbec. Jsou to peníze, lidově řečeno "natištěné", tedy nebyl vzaty z peněžního oběhu. Za ně se koupí Eura, která se také nedostanou do peněžního oběhu. A jestli ČNB vykáže z důvodu měnových operací ztrátu jednu korunu nebo 100 mld., je taky úplně jedno - jedná se pouze o účetní výsledek, který není podložen hotovostí.

Na ostatní nesmysly uvedené v článku nemá smysl reagovat.

0 0
možnosti

Já se obávám že dopady monetární politiky v současném provazbeném světě jsou pomalu totožné s fiskální,nevím proč ale mám pocit že čnb v podstatě dělá zbytečnosti,vliv na ekonomiku má její laborováíní minimální,sice exportní země ano,ale domácí spotřeba je v každé civilizované zemí tahoun hospodářského růst,pokud tedy jednoznačně hrajeme jen na export,pak si nechtěně přiznáváme status ekonomiky rozvojové.

Ostatně cílení inflace je také jen dogma,ono odkládat spotřebu leckdy dost dobře nejde,většina čechu neřeší to zda auto za 6 měsíců zlevní,většina čechů konzumuje věci k bezprostření spotřebě (páč mizerná kupní síla,páč mizerné platy,páč chybějící kapitál,páč export za nízké ceny ,prodeje s vysokými zisky se totiž realizují za hranicemi) a odkládání spotřeby s vidinou cenové deflace je dle mne neprokázaná mantra.

Ostatně navzdory těmto dle mne blbábolům a takřka nulové INFLACI LIDÉ UTRÁCEJÍ JAKO NIKDY,TZN TO VŮBEC NENÍ O NĚJAKÉM OČEKÁVÁNÍ VÝVOJE CEN,ALE O NÁLADĚ,Pořád mi připadá že centrální bankéři narozumovali jakási moudra před desítkami let ve zcela jiné situaci a zcela jiném sětě,pokouší se ten svůj parní stroj nacpat do věku počítačů.

Intervenovat proti koruně sice můžou nicméně jediný kdo na tom získává jsou velcí hráči na trhu,banky,fondy,spotřebitel ne,u exportu je to těžko prokazatelné,ale ani rekordní exporty bez domácí spotřeby nestačí na hospodářský růst

0 0
možnosti

A co jiného může Rusnok dělat. Intervence jsou vysoce ztrátová sranda, protože za zdevalvovanou korunu se nakupují další eura. Při výstupu z intervencí nastane opak, tj. za postupně prodávaná eura dostanou pokaždé o něco méně korun. Na druhou stranu nemá cenu to oddalovat. Lepší je přiznat, že o peníze daňových poplatníků nás připravil Singer když s tou lumpárnou začal.

3 0
možnosti

1) Singer to neudelal sam

2) rozhodne ta ztrata za 3 roky intervenci bude mensi, nez kazdorocni deficit statniho rozpoctu

1 1
možnosti

Byl to umělý zásah, nepravicový, protože odmítl trh s měnou, za vedl jakousi regulaci. Má to ale svoje pozitiva a to je rekordní zaměstnanost a řvaní zaměstnavatelů, že nemají lidi a že by snad měly být zavedeny jakési nucené práce či co...nebo nabrat víc lidí z ciziny ale oni sem už tolik nechtějí.....či prý zrušit dávky a odstranit minimální mzdu...jenže ti co nechtějí pracovat i tak pracovat nebudou..zvyšovat mzdy se jim nechce....alespoň poznají trh z druhé strany...dříve si mohli vybírat, teď si budou vybírat zaměstnanci...samozřejmě není to absolutní..ale trend tady je

2 1
možnosti

Ma to jeste jiny pozitivni efekt - temer nulove naklady na zajisteni kurzoveho rizika, coz neni uplne levna zalezitost.

0 1
možnosti

není to samozřejmě takhle jednoduché. Například se vyplatí v čewsku vyvíjet i složité výrobky a systémy ne jen jednoduché a tohle tu zůstane až se koruna zvedne.

0 0
možnosti

Právě že nevyplatí, protože na tent vývoj potřebujete nakoupit vybavení za eura a dolary.

0 0
možnosti

Pane Korče, jak jste přišl na to okrádání o nejméně 10%? Vy snad tušíte, kolik by byl tržní kurz? Je ten jen asi o 5% horší, než těsně před intervencemi.

0 1
možnosti

Podle mého názoru by byl v rozmezí 22 - 24 Kč Ekonomice se nadmíru daří a to vede k posilování měny

5 0
možnosti

Přirovnal bych to k tomu, že si dohodnu práci za odměnu deseti lahví piva. V době uzavření smlouvy jsou to běžné láhve půllitrové. Já odvedu dohodnutou práci, zasáhne ČNB a já místo půllitrů dostanu deset lahví o objemu 0,45 l.

Ať se na to dívám jak chci, je to prostě podvod. Podvod na všechny, kdo drží peníze, přijímají platby, výplaty, dávky, důchody v korunách, nebo mají naspořeno.

7 0
možnosti

Na druhou stranu to podle mě má pozitivní efekt, že nezaměstnanost je u nás rekordně nízká a že zaměstnanci jsou na tom lépe, než kdykoliv předtím z hleidska vyjednávání. Je tady hodně zakázek pro zahraničí protože jsme levní. Spousta lidí odchází do ciziny, protože jsou tam vyšší mzdy (a to i z důvodu uměle oslabené koruny) a tedy uvolňují zde místa pro jiné. Zahraniční pracovníci už sem tolik nechodí, protože mzdy z důvodu oslabené koruny jsou také nižší. Nahrává to českým zaměstnancům z hlediska zaměstnanosti. Majitelé firem z minulosti zvyklí na nezvyšování mezd se stále snaží držet mzdy dole.

0 0
možnosti

Takže situace je zde dnes v česku ideální pro ty, kteří nepotřebují vysoké mzdy ale chtějí mít jistotu zaměstnání

4 0
možnosti

Primárním cílem ČNB, tedy důvodem proč zavedla intervence, bylo vyvolat inflaci. To se nepovedlo. Podpora exportérů nebyla důvodem, ale nyní se z toho stává důvod, protože inflaci se nepodařilo vyvolat- Má vůbec podle ústavy ČNB, která má dbát o cenovou stabilitu zasahovat do makroekonomické politiky a podporovat vývozce na úkor dovozců a hlavně na úkor běžných lidí? Tyhle nástroje by snad daly používat v době krize a a vysoké nezaměstnanosti. Tohle vypadá ale že bude na věčné časy. je to vlastně navázání kursu koruny na kurs eura, fakticky ano, protože kurs koruny opačným směrem odmítá jít.

5 0
možnosti

A především ČNB neví jak opustit intervence a bojí se tohoto kroku..ve Švýcarsku to uděli šokově...tady se toho bojí ale něco jiného je taky hodně problematické

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS