Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor má pravdu. Základním problémem je skutečně stavební a to okolo, kdy např. do stavby dálnice na Moravě může kecat nějaké pseudosdružení třeba ze západních Čech. A v podstatě neexistuje jednoduchý způsob, jak tomu zamezit (logicky by měli do toho mluvit majitelé pozemků, kde se staví, majitelé sousedících pozemků atd. a příslušné orgány státní správy - nikdo jiný. Dalším problémem je absence fukčních a závazných (opravdu) územních či regulačních plánů měst, která opět otevírá pole bezbřehým debatám, korupci a nevím čemu ještě, což brzdí stavební proces. No a vrchol je "atomizace" samosprávy, která je třeba v Praze taky žábou na prameni, kdy pár set či max. tisíc lidí prostřednictvím "minizastupitelstva" může blokovat stavby sloužící stovkám tisíc či milionům lidí (např. dálniční obchvat okolo města). Taková centrální Paříž má cca 3 miliony lidí a pouhých tuším 18 arrondisement (neboli okresů), čili jeden na nějakých 150 tis. lidí (tomu by odpovídal návrat k dělení města za komunistů - magistrát a 10 městských částí a nikoliv dnešních 22 velkých a nějakých 30 malých).

Zjednodušit územní a stavební řízení při zachování práva všech skutečně oprávněných účastníků projevit své názory, odstranit všechny možné obstrukce a zkrátit proces. Pak se bude stavět.

0 0
možnosti

Částečně lze pochopit argument, že když vláda rozhodne o neprolomení limitů, tak prostě skokově rozhodla o konci práce těchto lidí. To ve stavebnictví tak úplně není, i když omezení investic a nekoncepčnost jsou velký problém.

V případě OKD je problém ještě někde jinde, ale za to by měl dnešní pussydent a premiér sedět, což se asi jen tak nestane, že.

Jinak bych vůbec neřekl, že je bytů nedostatek, možná tak nových rodinných bytů v Praze za peníze, na které běžný pracující dosáhne, je nedostatek. I když je třeba podotknout, že zrovna Ekospol patří k těm levnějším.

Možná doba postoupila tak, že už není třeba ani 5% lidí ve stavebnictví. Dříve bylo v zemědělství 80% lidí, dnes stačí asi 2-3%. I ten dům už je jak skládačka z velkých děravých cihel. Dříve to zedník zdil z klasických cihel měsíc, dnes to poskládáte za týden. Na dálnice máme stroje, modulární bednění, čerpadla betonu, svářečky, speciální materiály. Populace už neroste jako tomu bylo před 30ti lety, nemusíme pořád budovat nové, ale spíše jen opravovat (teda ty dálnice je třeba dobudovat).

Nejhorší by bylo jen lamentovat, ale my se musíme přizpůsobit. Problém je, že jak roste produktivita práce, tak místo snižování doby práce pouze vznikají parazitické státní orgány, které nic neprodukují, ale pouze hází klacky pod nohy těm, kteří ještě něco produkují. ;-(

1 0
možnosti
Foto

Já bych se u OKD hlavně ptala "kolik českých pracovníků skutečně přijde o práci". Nikdo se takto neptá a pokud ano nikdo neodpovídá. Jak je všeobecně známo, velké procento zaměstnanců v dolech jsou cizinci.

1 0
možnosti

D92a83v48i80d 61V59l89k

8. 11. 2016 16:12

Ano to můžu potvrdit. Prodávám 23 let stavební materiál. Stavebnictví je úplně v háji včetně souvisejících oborů. Minulý rok po pěti strašných letech mírný nárůst. Letos pád zpátky na držku. Odcházejí řemeslníci a odborníci, kteří už se nikdy nevrátí a hlavně nemají žádný dorost. Zatímco v médiích čteme oslavné ód na ekonomiku a jak se všem daří, ve stavebnictví je stále hluboká krize. Marže jsou na absolutních minimech.Obchodníci prodávají cihly pouze za čtvrtletní obratové bonusy s nulovou marží. Jediný kdo se pakuje jsou developeři- většinou zahraniční firmy a darebáci co v devadesátkách šikovně privatizovali. Navíc je ve stavebnictví brutální korupce i v soukromém sektoru. Kvůli pár stovkám uřvaným horníkům jsou média zjančená a ze stavebnictví už zmizelo přes 50 tisíc lidí. Navíc hornictví nemá v ČR budoucnost, kdežto stavebnictví je nutná součást každé ekonomiky. Je to bída.:-/

16 0
možnosti

A víte proč stavebnictví jde dolů, protože Babiš škrtí investice, aby se na konci roku mohl chlubit grafem, že je první, kdo má přebytek rozpočtu! ;-O

A to se před volbama bude hodit, když chce být ten premiér....:-P

9 0
možnosti

Vládci Neinvestují, protože nemakají.

2 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,05
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.