Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Hmm, opravdu nevím, jak bych si vylepšil bydlení, kdybych přestal platit daň z nemovitosti ve výši asi 500 Kč ročně. :-)

0 0
možnosti
JK

Možná byste neměl v zimě uklizený chodník.

0 0
možnosti
Foto

J58a23n 61H28i82n87k

30. 5. 2018 21:23

Daň z nemovitosti je jednou z mála daní z majetku. Všechny dávnověké říše žily z majetkových daní. Je mnohem spravedlivější, než daně z příjmu, protože jejím základem jsou peníze, které se neutratily. Já bych zdanil majetek, 1-2% ročně by mohly nahradit daně z příjmu, na kterých se živí armáda účetních a daňových poradců. Takže ono to s náklady na daň z příjmu taky nebude moc slavné. Akorát ty náklady nesou plátci. Daněmi naprosto nepostižené jsou nesmírné majetky v obchodech s dluhy, a to i se státními dluhy. Dále majetky z duševního vlastnictví, jako jsou licence z užívání. Všechno jsou to majetky schopné generovat příjem.

Otázka, zda daň z nemovitosti zrušit, protože je naprosto směšně nízká? Samozřejmě řešením je ji radikálně zvýšit, přitom však zachovat nezdanitelnou část cca 1M na osobu určenou pro vlastní bydlení.

Ostatní majetkové daně (z převodu, dědická, darovací) mě štvou mnohem víc, protože se jedná o daně transakční. Takovým se velcí vlastníci snadno vyhnou založením trustů, nadací a neziskovek, jejichž posláním postarat se o své beneficienty.

0 0
možnosti
Foto

Daň z nemovitosti už si na sebe nevydělá hodně dlouho a obcím by se mohlo vyplatit to, co by se ušetřilo, kdyby se daň vůbec nevybírala. Výběr daní obecně zatěžuje státní rozpočet, takže ideálně zrušit všechny, nechat jen DPH a možná daň z příjmu pro právnické osoby. Ale to by musel stát šetřit a místo přijímání dalších úředníků naopak úřednická místa rušit.

0 0
možnosti
JK

Pokud by si obce vybíraly daň samy, nebyl by ten výběr prodělečný. Celá daň jde bez přerozdělování obci, ale přitom obec nesmí vědět, kdo zaplatil a kdo ne. Daň z nemovitostí má logiku. Spíše bych zrušil tu nemorální daň z převodu.

0 0
možnosti
AK

A co takhle zrušit všechny daně?

To by ušetřili všichni, že?

Sice bychom se tím vrátili asi o 20 000 let zpět do prvobytně pospolné společnosti, protože bychom tak současně zrušili i stát - nebylo by ho z čeho platit - ale to krásné pomyšlení...

Daně jsou to, čím platíme za civilizaci.

Pokud si ale přeji, mohu každou daň považovat za trest.

Daň z nemovitostí jako trest za to, že jsem peníze nepropil, ale pořídil za ně něco hmatatelného.

Daň z příjmů jako trest za to, že se neflákám.

Spotřební daň a DPH jako trest za to, že nechci chodit pěšky, ale koupím si benzín, naftu a pod.

Jinak si ovšem myslím, že náš daňový mix je extrémně vychýlený směrem k nepřímým daním a byl bych rád, aby se už dál stejným směrem nevychyloval.

Takže návrh na zrušení daně z nemovitostí, této přímé daně, se mi nelíbí.

0 1
možnosti
MS

Tedy vy jste se rozohnil, tak nějak spravedlivě, že? Že fandíte silnému státu je jasné, ale pan autor navrhuje zrušení jedné z desítek různých daní. Přitom od placení této daně byly do nedávna osvobozeny novostavby až na 10 let (nyní je to již jen v tom roce, co je nemovitost zkolaudována) a všichni to považovali za rozumné, aby byla podpořena výstavba. Přijde mi, že potřebujete věc 100násobně zveličit, abyste měl v ruce nějaký argument. Jako když řeknu, že lidské tělo nepotřebuje maso každý den, že stačí 1-3x v týdnu (podle druhu) a vy mi vynadáte, že jsem magor co žije na obilných klíčcích a slunečním světle, což si vymyslíte, abyste měl klacek, kterým můžete máchat.

K vaší myšlence, že daň je za civilizaci - možná, ale v případě daně z nemovitostí je to jen o tom, že něco máte a je potřeba vás obrat, ale jen tolik, aby vás to moc nebolelo a nešel si stěžovat. Taková darovací daň je třeba podle mě naprosto nemravná a to, že v našem řádu je považuji za nehoráznost. Podle Vás jsou asi země jako USA necivilizované, protože mají den daňoví svobody dvakrát dřív než my.

0 0
možnosti
PB

P47e14t13r 76B72u53r52i12a40n

29. 5. 2018 14:05

Souhlas, karma. Je to zlodějina.

Stát nám prakticky říká, že kdo je přičinlivý a buduje naši zemi k lepším zítřkům, ten by měl odvádět povinnou daň těm, co na to z vysoka kašlou. Protože věřím, a nebudu daleko od pravdy, že ty peníze z daní z nemovitostí obec použije na bydlení pro sociálně neohebné občany (kteří samozřejmě žádné daně neplatí vůbec).

3 0
možnosti
IK

Upřímně, daň z nemovitosti mě nevrušuje (koneckonců, jsem si vědoma, že občan z hlediska státní i obecní správy není nic jiného, než ovce určená k oholení). Je zatím nízká a finanční úřad mi každý rok pošle složenku, takže nebezpečí, že zapomenu zaplatit, je nepatrné (na rozdíl třeba od poplatku ze psa). Vytáčí mě daň z nabytí (dříve snad převodu) nemovitosti.

Jestli mě něco děsí na dani z nemovitosti, tak možnost (ne-li přímo pravděpodobnost), že v dohledné době strmě stoupne. Ještě, že jde do rozpočtu obcí, které si ji také určují - v obci, kde by byla daň z nemovitosti příliš vysoká, by si zastupitelstvo zadělalo na problémy. Kdyby tuto daň inkasoval stát, už by majitelům nemovitostí pěkně šlápl na krk.

0 0
možnosti
JK

R^ Přesně tak. Daň z nemovitostí jde obci a je na občanech, aby si zkontrolovali, zda byla účelně použitá. Majitel nemovitosti využívá služeb, které mu obec poskytuje, takže ta daň logiku má. Ale nechal bych to na obcích, FÚ bych z toho vynechal.

0 0
možnosti
DR

Naprostý souhlas. Konkrétně tato daň je největší zlodějina ze všech daní vůbec. Rv

1 0
možnosti
JK

A jak jste na to přišel ? Nepletete si to s daní z převodu ?

1 0
možnosti
MB

Rád vzpomínám na doby 17 razítek, nutných k povolení stavby RD. To nemluvím o projektech a dalších k napojení. Objevil jsem i pojem Radon ! Další nepopsatelné zážitky s ploty, poslední parcela pak vodní přivaděč - další objev pojmu hrany břehu. Nu, a pak jsem bvyl objeven zase já - Daň z nemovitosti. Daň z daně z daně zdaněného. Doma říkám, trest za to, že jsme všechno nepropili ! Systém je nastaven - Občane, já jako Stát tě varuji ! Nu, nedbal jsi našich slov ... :-)

2 0
možnosti
VV

Je mnoho zbytecnych a nemravnych dani, ale prave u dane z nemovitosti vidim smysl.

Pan Petr Novau zu to pise prede mnou. Koupil jsem pred temer 20 roky dum v malem meste. Tenkrat byla dan z nemovitosti necelych 400 Kc, chodniky a ulice podobne jako tomu bylo po valce.

Dnes se opravuji chodniky, ulice, verejne osvetleni rekonstruuje vodovodni a odpadni sit.

Elektriku ktera vedla od domu k domu, nechalo mesto ulozit do zeme a kazdych snad 50m nove LED osvetleni.

Nerad bych abychom se diky zruseni dane z nemovitosti vraceli do stredoveku.

1 6
možnosti
TB

To rozhodně, zrušíme něco, co nemá plno zemí na světě a podle Vokouna nastane středověk, procesy s čarodějnicemi a hladomory!!!

1 1
možnosti
PN

P61e72t20r 11N18o38v87á55k

29. 5. 2018 10:13

Možná bychom se nto mohli dívat opačně. Daň z nemovitosti chápat, jako platbu obci zato, že zpravuje chodník, uklízí sníh, zajištuje osvětlení, kanalizaci atd. Prostě majitelé a nemovitostí by platili daně městu, které by zato zajišťovalo společné služby.

2 1
možnosti
EK

Chtělo by to spíš zrušit daň z převodu nemovitosti, ta je naprosto nemravná, Ostatně úplně nejlepší by bylo zrušit celou daň z příjmu fyzických osob, stačí to nekřesťansky vysoké DPH.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS