Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VE

ČNB jí nafoukla, levnou korunou (díky ní se ekonomika rozjela až k přehřátí) a nízkými úrokovými sazbami. Následně udělá opak - v situaci kdy je ekonomika přehřátá a zastavuje růst tak ČNB zvýší sazby a tím spustí recesi, vzroste nezaměstnanost, hypotéční splátky se zvednou a lidi začnou upadat do nesplatnosti a budou se zbavovat nemovitostí. Taky banky, které je budou prodávat v exekucích coby zástavu a nemovitosti díky tomu zlevní. Ale bydlení tím dostupnější nebude v dané situaci...

0 0
možnosti
JR

J42a61n 32R20á96ž

12. 6. 2018 20:33

Problémem, který stojí za současnou realitní bublinou je mýtus, že každý má nárok na vlastní bydlení. Právo bydlet sice každý má, ale nárok na to není a už vůbec nemá každý nárok byt, či dům vlastnit. Tento mýtus stál za populistickým rozhodnutím Clintonovy vlády, které umožnilo, aby si i t.zv. socka kupovala na dluh dům, který nebyla poté schopna splácet. A to také bylo spouštěč velké finanční krize v letech 2008/2009.

U nás to charakterizuje na těchto stránkách před nedávnem publikovaný názor jednoho mladého muže, který se divil, že dostane obtížně hypotéku, aniž by měl k dispozici 20% ceny bytu. A to si chtěl koupit s příjmem jen 50tis bruto/měsíčně byt za 5 milionů. Hlupák, to je jediné, co se o něm může říci a před takovými hlupáky nás všechny má chránit i rozhodnutí ČNB, které zpřísňuje poskytování hypoték.

0 0
možnosti
MK

Před rokem 2008 byla situace na americkém realitním trhu hodně podobná té dnešní naší. Americké úřady na situaci nereagovaly a vznikla hypoteční krize, která se proměnila v krizi celosvětovou. Celý svět tehdy Americe vytýkal, že včas nezasáhla.

ČNB nyní nechce opakovat americkou chybu, ovšem vám se to zase nelíbí. Dokázal byste místo kritiky a katastrofických scénářů navrhnout něco chytřejšího?

0 1
možnosti
PB

P49e13t38r 24B22u28r35i76a20n

12. 6. 2018 14:27

Trošku vás opravím, před r.2008 naopak americká administrativa na dobře fungující realitní trh reagovala tak, že nařídila bankám aby slevily z nároků na bonitu žadatelů o hypotéku pod heslem: Bydlení pro každého. A jako každý levičácký zmetek i tento se projevil časem tak, že klienti se špatnou platební historií přestávali hypotéky splácet a hypoteční zástavní listy, které jsou současně obchodovatelné mezi bankovními domy jako cenné papíry, se stávaly prázdnou nafouknutou skořápkou.

0 0
možnosti
PB

P28e76t38r 98B80u11r29i36a67n

12. 6. 2018 11:27

Tak tohle mi hlava nebere. Když si nemovitosti bude kupovat střední třída, výstavba bytů bude v rovnováze. Když si je budou kupovat "spekulanti", bude přiškrcena. Ono se nám ze slova spekulant stalo synonymum pro něco ošklivého, takové univerzální zlo, které se už nemusí dál rozpitvávat. A přitom stačí si ho nahradit slovem investor a všechno dostane rázem jiný rozměr. Mimochodem, podle vašeho medailonku jste spekulantem právě vy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.